Συζητήθηκε και το θέμα του χρέους - Τι αναφέρει στο Twitter ο Βάλντις Ντομπρόφσκις
Ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 7.30 το απόγευμα (ώρα Ελλάδος) η έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup για την Ελλάδα.
Σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνεδρίασης, ο πρόεδρος της Ευρωομάδας Γερούν Ντάισελμπλουμ τόνισε ότι το Eurogroup χαιρετίζει το πακέτο μέτρων, που ανοίγει το δρόμο για την επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος.
Όπως σημείωσε ο κ. Ντάισελμπλουμ, ο μηχανισμός αυτόματων μέτρων θα νομοθετηθεί εκ των προτέρων, ώστε να είναι σίγουρο ότι θα ενεργοποιηθεί αυτόματα σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν μπορέσει να πετύχει τους στόχους της για το πρωτογενές πλεόνασμα. Όπως σημείωσε, η ελληνική πρόταση ελήφθη υπ' όψιν, αλλά τροποποιήθηκε ώστε να περιλαμβάνει μόνιμα δομικά και εισπρακτικά μέτρα. Όπως διευκρίνισε, "ενισχύσαμε την ελληνική πρόταση, αλλά ξεκινήσαμε από την ελληνική πρόταση".
Ο ίδιος διευκρίνισε πως η Ελλάδα δεν θα κληθεί να νομοθετήσει εκ των προτέρων συγκεκριμένα μέτρα, αλλά τον ίδιο τον μηχανισμό.
Αναφορικά με το χρέος, τόνισε πως δεν ελήφθησαν σήμερα αποφάσεις, αλλά συμφωνήθηκαν ορισμένες βασικές αρχές, όπως το να διευκολυνθεί η πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές και η διευκόλυνση γενικά χωρών που βρίσκονται σε προγράμματα προσαρμογής να εξυπηρετούν ζητήματα που θα τις βοηθήσουν να αυξήσουν το ΑΕΠ τους. Επεσήμανε εξάλλου πως σήμερα σκοπός ήταν να ανοίξει η συζήτηση για το χρέος και να δοθεί πολιτική καθοδήγηση στα τεχνικά κλιμάκια που θα κάνουν τις συζητήσεις.
Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ έκανε λόγο για τρία επίπεδα συζήτησης αναφορικά με το χρέος: βραχυπρόθεσμα, που αφορά στη βελτιστοποίηση της διαχείρισης του χρέους ώστε να μειωθεί η επιβάρυνση της Ελλάδας, μεσοπρόθεσμα, που αφορά σε πιο συγκεκριμένα μέτρα όπως μεγαλύτερη περίοδο χάριτος και επιμήκυνση πληρωμών, και μακροπρόθεσμα, που αφορά στο αν στο τέλος του τρέχοντος προγράμματος, το 2018, θα χρειαστούν περαιτέρω μέτρα που θα διασφαλίσουν ότι η Ελλάδα θα πετύχει τους στόχους της για τις επόμενες δεκαετίες.
Πάντως, διευκρίνισε πως στη συζήτηση για το χρέος υπάρχουν δύο "κόκκινες" γραμμές: κανένα κούρεμα χρέους, και οποιαδήποτε απόφαση πρέπει να συμβαδίζει με το ελληνικό πρόγραμμα.
Ο πρόεδρος του Eurogroup εκτίμησε ότι με τα μέτρα που θα συμφωνηθούν αναμένεται να δεχθεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα, ενώ σημείωσε πως ο διαχωρισμός σε βραχυπρόθεσμα/μεσοπρόθεσμα/μακροπρόθεσμα μέτρα για το χρέος θεωρείται από το ΔΝΤ "καλή προσέγγιση", ωστόσο κανείς δεν έχει εκφράσει μία οριστική γνώμη ακόμη.
Ανέφερε επιπλέον για το ΔΝΤ πως για το Eurogroup δεν υπάρχει πιθανότητα να προχωρήσει το ελληνικό πρόγραμμα χωρίς το Ταμείο, χαρακτηρίζοντάς το "απαραίτητο στοιχείο".
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ ξεκαθάρισε πως τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους δε σημαίνουν ονομαστικό "κούρεμα" του χρέους, ούτε επιβαρύνσεις για τους προϋπολογισμούς των άλλων κρατών-μελών.
Τι λέει το κοινό ανακοινωθέν για τον προληπτικό μηχανισμό
Όπως αναφέρεται στο κοινό ανακοινωθέν του Eurogroup, η Ελλάδα θα εφαρμόσει στο πλαίσιο των προαπαιτούμενων για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης:
- ένα πρώτο πακέτο δημοσιονομικών παραμετρικών μέτρων που ισοδυναμούν με έως και 3% του ΑΕΠ της ως το 2018. Αυτό το πακέτο περιλαμβάνει μία μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό, μία μεταρρύθμιση της φορολογίας εισοδήματος και επιπλέον δημοσιονομικά περιμετρικά μέτρα, όπως μία μεταρρύθμιση του ΦΠΑ και μέτρα για τους μισθούς στο Δημόσιο.
- έναν επιπλέον προληπτικό μηχανισμό, που θα νομοθετηθεί για να διασφαλιστεί ότι ένα πακέτο μέτρων, μεταξύ των οποίων και μη εθελοντικά μέτρα, θα εφαρμοστεί αυτόματα μόλις υπάρξει αντικειμενικά απόδειξη αποτυχίας να επιτευχθούν οι ετήσιοι στόχοι πρωτογενούς πλεονάσματος του προγράμματος (3,5% μεσοπρόθεσμα). Αν τα μέτρα επιβληθούν με προσωρινή φύση όταν ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός, μόνιμα δομικά μέτρα συμφωνημένα με τους θεσμούς, μεταξύ των οποίων και εισπρακτικά μέτρα, θα τεθούν σε εφαρμογή τον επόμενο χρόνο, στο πλαίσιο της κανονικής διαδικασίας του προϋπολογισμού, προκειμένου να επανέλθει ο προϋπολογισμός δομικά ξανά στο σωστό δρόμο. Οι εξαιρέσεις στην ενεργοποίηση του μηχανισμού θα περιορίζονται σε έκτακτα γεγονότα με σημαντική οικονομική επίδραση εκτός του ελέγχου της κυβέρνησης. Τέτοιες εξαιρέσεις πρέπει να συμφωνηθούν με τους θεσμούς”.
Τι λέει το κοινό ανακοινωθέν για το χρέος
Σε τρία στάδια και υπό προϋποθέσεις θα γίνει η αναμόρφωση του ελληνικού χρέους, σύμφωνα με το κοινό ανακοινωθέν του Eurogroup για την Ελλάδα.
Στη δήλωση αναφέρεται συγκεκριμένα ότι το Eurogroup συμφώνησε στις εξής γενικές κατευθυντήριες αρχές για τα πιθανά πρόσθετα μέτρα για το χρέος:
(i) τη διευκόλυνση της πρόσβασης στην αγορά ομολόγων
(ii) την εξομάλυνση του προφίλ αποπληρωμής
(iii) την παροχή κινήτρων για τη διαδικασία προσαρμογής της χώρας, ακόμη και μετά τη λήξη του προγράμματος
(iv) την ευελιξία να προλάβει τις επιπτώσεις από τις διακυμάνσεις του ΑΕΠ και των επιτοκίων στο μέλλον.
Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι το Eurogroup θα εξετάσει τα εξής:
Σε βραχυπρόθεσμη βάση, τις πιθανότητες για μεγιστοποίηση της διαχείρισης του χρέους του προγράμματος.
Σε μεσοπρόθεσμη βάση, το Eurogroup ζητά από το EWG να αναζητήσει συγκεκριμένα μέτρα (όπως η επιμήκυνση των περιόδων χάριτος και αποπληρωμής) που μπορεί να χρησιμοποιηθούν, αν είναι αναγκαίο, στη λήξη του προγράμματος του ESM, υπό την προϋπόθεση της επιτυχούς εφαρμογής του προγράμματος, καθώς και μέτρα όπως η χρήση των κερδών των ομολόγων που διακρατούν οι κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης (SMPs και ΑNFA).
Σε μακροπρόθεσμη βάση, το Eurogroup είναι έτοιμο, αν κριθεί αναγκαίο, και υπό την προϋπόθεση ότι θα επιτευχθούν οι στόχοι για το πρωτογενές πλεόνασμα, να αξιολογήσει στο τέλος του προγράμματος την ανάγκη πιθανών πρόσθετων μέτρων για το χρέος για να διασφαλιστεί ότι οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας παραμένουν σε βιώσιμη τροχιά.