Η Ελλάδα πιθανόν να βρεθεί και πάλι αντιμέτωπη με τη χρεοκοπία και το Grexit τον Ιούλιο, εκτιμά το οικονομικό περιοδικό
“Οι άνθρωποι αλλάζουν, οι Έλληνες όχι”. Με αυτήν την ατάκα από την ταινία “Γάμος αλά Ελληνικά 2” σχολιάζει τις εξελίξεις γύρω από τις διαπραγματεύσεις για το ελληνικό πρόγραμμα σε άρθρο του το περιοδικό Economist.
“Το αν κάποιος από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης έχει δει την ταινία, πόσω μάλλον αν έχει εντοπίσει κάποια ομοιότητα με τις εν εξελίξει συζητήσεις με την ελληνική κυβέρνηση, είναι άγνωστο. Αλλά με τις νέες κόντρες για τους όρους του τελευταίου πακέτου διάσωσης της Ελλάδας, με απειλές για πρόωρες εκλογές αν οι δανειστές δεν υποχωρήσουν, έχει την οσμή ενός κακού sequel”, αναφέρει στο άρθρο του το Economist.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Ελλάδα έχει απόλυτη ανάγκη την επόμενη δόση του προγράμματος, “όμως δεν θα πάρει τα χρήματα μέχρι οι δανειστές να ολοκληρώσουν” την αξιολόγηση. “Η κυβέρνηση έχει συγκεντρώσει με δυσκολία αρκετά χρήματα (με επιδρομή σε ανεξάρτητους δημόσιους φορείς) για να πληρώσει μισθούς και συντάξεις τον Μάιο, ίσως ακόμα και τον Ιούνιο. Αλλά στις 20 Ιουλίου, όταν ωριμάζει ένα ομόλογο 2 δισ. ευρώ, η χώρα είναι και πάλι αντιμέτωπη με χρεοκοπία και ίσως με μία αναγκαστική έξοδο από την Ευρωζώνη. Ο κίνδυνος του Grexit δεν επέστρεψε ακριβώς – ποτέ δεν έφυγε, στην πραγματικότητα”, σημειώνεται.
Στο άρθρο τονίζονται οι διαφορές των Ευρωπαίων με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και οι απαιτήσεις του τελευταίου για προληπτικά μέτρα, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% το 2018. Η απροθυμία της ελληνικής κυβέρνησης να νομοθετήσει τέτοια προληπτικά μέτρα δε βασίζεται τόσο στο ότι αυτό δεν θα ήταν σύννομο, αλλά στις πολιτικές προεκτάσεις που θα είχε μια τέτοια κίνηση, αναφέρεται στο άρθρο: “Το πακέτο προληπτικών μέτρων πιθανότατα θα περιείχε περαιτέρω περικοπές σε συντάξεις, μία άμεση επίθεση στη βάση του κυβερνώντος ΣΥΡΙΖΑ. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είναι αντιμέτωπος με μία ανταρσία 53 δικών του βουλευτών, υπό την ηγεσία του Ευκλείδη Τσακαλώτου. Η Νέα Δημοκρατία τώρα προηγείται στις δημοσκοπήσεις και ζητά πρόωρες εκλογές. Υποστηρίζει ότι δεν θα ψηφίσει ούτε το πακέτο λιτότητας των 5,4 δισ. ευρώ (επειδή επιβάλλει πολλά φορολογικά μέτρα και λίγες μεταρρυθμίσεις), ούτε και τα επιπλέον προληπτικά μέτρα”.
Σύμφωνα με το περιοδικό, λόγω των πολλαπλών επιπλοκών που έχουν παρουσιαστεί στις διαπραγματεύσεις, η πιο πιθανή λύση “όπως πάντα” είναι μία ασαφής συμφωνία: “Μία συμφωνία που θα δίνει στους δανειστές επαρκή ικανοποίηση για να αποδεσμεύσουν την επόμενη δόση, χωρίς να θέτει την οικονομία της Ελλάδας σε βιώσιμα θεμέλια ή να επιλύει τα πιο φλέγοντα ζητήματα”.
“Είτε υπάρξει συμφωνία είτε όχι, η οικονομία υποφέρει. Οι τράπεζες είναι ακόμη ζόμπι, πολλές δομικές μεταρρυθμίσεις [...] έχουν αναβληθεί και οι ιδιώτες επενδυτές συνεχίζουν να κρατούν αποστάσεις από την Ελλάδα. Ωστόσο, άλλα κράτη-μέλη του ευρώ δε θέλουν να μιλήσουν για ελάφρυνση χρέους. Οι Έλληνες φαίνεται πως δεν είναι οι μόνοι που δεν αλλάζουν”, καταλήγει το δημοσίευμα.