Το Βερολίνο απαντά στη Λαγκάρντ: Ελάφρυνση χρέους το… 2020!

"Δεν θέλουμε να φέρουμε το θέμα του ελληνικού χρέους στην Bundestag πριν τις εκλογές του 2017", δηλώνει αξιωματούχος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών

“Είμαστε πρόθυμοι να συζητήσουμε το θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Το 2020”, υποστηρίζει υψηλόβαθμος αξιωματούχος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών που επικαλείται ο δημοσιογράφος των New York Times Λάντον Τόμας, αναδεικνύοντας τη μεγάλη διάσταση απόψεων που υπάρχει μεταξύ της Γερμανίας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για το θέμα του ελληνικού χρέους.

“Είναι πολιτικό. Δεν θέλουμε να φέρουμε το θέμα του ελληνικού χρέους στην Bundestag πριν τις εκλογές του 2017”, πρόσθεσε ο αξιωματούχος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, εξηγώντας πως “για τον Γερμανό φορολογούμενο δεν υπάρχει διαφορά ανάμεσα στην αναδιαμόρφωση (reprofiling) χρέους και το κούρεμα χρέους”.


Οι δηλώσεις αυτές έρχονται σε ευθεία αντιπαράθεση με τη θέση του ΔΝΤ για άμεση έναρξη των συζητήσεων για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, όπως παρουσιάζεται σε επιστολή που έστειλε η Κριστίν Λαγκάρντ προς τους 19 υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης την Πέμπτη και δημοσιοποίησαν σήμερα οι Financial Times.

Όπως αναφέρεται στην επιστολή, οι διαπραγματεύσεις με την Αθήνα για τα "προληπτικά" μέτρα των 3 δισ. κατέληξαν σε αδιέξοδο, οπότε το θέμα του χρέους πρέπει να πέσει αμέσως στο τραπέζι του Eurogroup - αλλιώς το ΔΝΤ θα αποχωρήσει από το Ελληνικό Πρόγραμμα άμεσα. "Πιστεύουμε ότι χρέος, μεταρρυθμίσεις και χρηματοδότηση πρέπει να συζητηθούν μαζί", επιμένει η Λαγκάρντ και τονίζει ότι το ΔΝΤ θα παραμείνει μόνο αν οι δημοσιονομικοί στόχοι είναι ρεαλιστικοί και τα σχετικά μέτρα ικανοποιητικά και επαρκή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τις τελευταίες μέρες οι Γερμανοί αξιωματούχοι είναι αρκετά φειδωλοί στις δηλώσεις τους για την Ελλάδα, ενώ στις λίγες, λακωνικές παρεμβάσεις τους επιχειρούν να προσδώσουν πάντα έναν θετικό τόνο.

Σε κάθε περίπτωση, στη γερμανική πρωτεύουσα βλέπουν πλέον το ποτήρι μισογεμάτο και όχι μισοάδειο, με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι η επίτευξη της τελικής συμφωνίας για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης εντός του Μαΐου είναι -και πρέπει να είναι- εφικτή.

Στο Eurogroup της Δευτέρας, όπου αναμένεται να μπει στο τραπέζι για πρώτη φορά και το θέμα του χρέους, δεν θα πρέπει να αναμένονται τελικές αποφάσεις καθώς πολλά θέματα παραμένουν ανοικτά. Εντούτοις εκτιμάται ότι θα καταγραφεί η μεγάλη πρόοδος που έχει συντελεστεί στις διαπραγματεύσεις Ελλάδας και δανειστών και η οποία αναμένεται να μεταφραστεί ως ένα σημαντικό βήμα προς την τελική συμφωνία.

Πηγές του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν στη Deutsche Welle ότι το ζητούμενο παραμένει ένα “βιώσιμο συνολικό πακέτο” το οποίο “θα ανταποκρίνεται στη συμφωνία του περασμένου καλοκαιριού”. Σημαντικό συστατικό στοιχείο του πακέτου είναι και τα εφεδρικά ή προληπτικά μέτρα, στα οποία επιμένει το ΔΝΤ συνδέοντάς τα άρρηκτα με την παραμονή του στο ελληνικό πρόγραμμα. Άγνωστο παραμένει προς το παρόν ποια ακριβώς μορφή θα έχουν τα μέτρα αυτά και, κυρίως, αν εξειδικευτούν ή εάν θα συμφωνηθεί απλώς το περίγραμμα ενός αυτόματου μηχανισμού.

Όπως εκτιμούν Γερμανοί αναλυτές, μπορεί το Βερολίνο να μην το λέει τόσο ανοιχτά όσο οι Βρυξέλλες και ο πρόεδρος της Κομισιόν Γιούνκερ, εντούτοις και στη γερμανική πρωτεύουσα γνωρίζουν πολύ καλά ότι συγκεκριμένα προληπτικά μέτρα είναι σχεδόν αδύνατο να περάσουν από την ελληνική βουλή καθώς αυτό θα ισοδυναμούσε με πολιτική αυτοκτονία για τον Αλέξη Τσίπρα και θα οδηγούσε πιθανότατα σε πρόωρη προσφυγή στις κάλπες με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Και την ώρα που η συμφωνία με την Τουρκία στο προσφυγικό αρχίζει να αποδίδει καρπούς, με τις προσφυγικές ροές να έχουν μειωθεί κατακόρυφα και το βρετανικό δημοψήφισμα αλλά και τις ισπανικές εκλογές να βρίσκονται προ των πυλών, το πλέον απευκταίο σενάριο για το Βερολίνο στην παρούσα φάση είναι η αναζωπύρωση της ελληνικής κρίσης.

Σε κάθε περίπτωση, όπως τονίζουν στη γερμανική πρωτεύουσα, το πακέτο των προληπτικών μέτρων πρέπει να έχει τέτοια μορφή που να ικανοποιεί το ΔΝΤ και να διασφαλίζει την παραμονή του στο ελληνικό πρόγραμμα. Η γερμανική κυβέρνηση επιμένει στη συμμετοχή του Ταμείου αφού το περασμένο καλοκαίρι ήταν ένας από τους βασικούς όρους που είχαν θέσει οι γερμανοί βουλευτές για να εγκρίνουν το τρίτο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα.

"Δεν θέλουμε να φέρουμε το θέμα του ελληνικού χρέους στην Bundestag πριν τις εκλογές του 2017", δηλώνει αξιωματούχος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών