Την Τετάρτη αναμένεται η επταμερής συνάντηση Τσακαλώτου-Σόιμπλε-Σαπέν-Ντάισελμπλουμ-Λαγκάρντ-Ντράγκι-Γιούνκερ
Ιδιαίτερα καθοριστικές θα είναι οι επόμενες μέρες για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, καθώς οι διαβουλεύσεις με τους δανειστές βρίσκονται σε κρίσιμη καμπή, εν όψει και του Eurogroup της 9ης Μαΐου.
Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην επταμερή συνάντηση που αναμένεται να έχουν την Τετάρτη οι υπουργοί Οικονομικών της Ελλάδας, Ευκλείδης Τσακαλώτος, της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και της Γαλλίας, Μισέλ Σαπέν, με τον πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, και τους επικεφαλής της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ.
Βασικό θέμα συζήτησης θα αποτελέσει το “αγκάθι” που αποτρέπει μέχρι τώρα την ολοκλήρωση τηες αξιολόγησης, και δεν είναι άλλο από το θέμα των προληπτικών μέτρων που ζητά το ΔΝΤ να νομοθετηθούν από τη Βουλή και να εφαρμοστούν μόνο σε περίπτωση απόκλισης από τους στόχους του ελληνικού προγράμματος. Η ελληνική πλευρά επιμένει πως κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό, αφού θα ήταν παράνομο και αντισυνταγματικό, μία θέση με την οποία συμφωνούν και οι Βρυξέλλες, με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ να διαμηνύει πριν από λίγες μέρες ότι “στην Ελλάδα δεν μπορούν να εγκριθούν μέτρα τα οποία θα μπορούσαν να μην μπουν σε ισχύ”. Η αντιπρόταση της Αθήνας είναι η δημιουργία ενός μηχανισμού αυτόματων μέτρων, που όταν υπάρχει απόκλιση από τους στόχους θα ενεργοποιείται και θα επιβάλλονται νέα μέτρα.
Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων θα πέσει και το θέμα του χρέους, με το ΔΝΤ να επιμένει για όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, ώστε να γίνει βιώσιμο, αν και οι Ευρωπαίοι εμφανίζονται πολύ επιφυλακτικοί απέναντι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, και κυρίως ως προς τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει η ελάφρυνση του χρέους.