Το νέο consensus μεταξύ Γερμανών και ΔΝΤ πέρασε ξεκάθαρη γραμμή στο Eurogroup στο Άμστερνταμ που ασχολήθηκε με την Ελλάδα.
Πλέον είναι και από τους Ευρωπαίους στο τραπέζι το πακέτο μέτρων 3,5 δισ. ευρώ το οποίο θα πρέπει να περάσει από την ελληνική Βουλή και να εφαρμοστεί αν η Ελλάδα χάσει τους στόχους το 2018. Πρόκειται για ένα νέο σκληρό πακέτο φόρων και άλλων μέτρων που οι Ευρωπαίοι και το ΔΝΤ θέλουν ως δικλείδα ασφαλείας.
Η Ελλάδα απορρόφησε το μεγαλύτερο μέρος της συζήτησης, παραδέχτηκε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.
Η συνεργασία μεταξύ των Θεσμών και της Ελλάδας ήταν ισχυρή και παραγωγική. Πιστεύουμε ότι έγινε σημαντική πρόοδος και είμαστε κοντά σε συμφωνία για το ασφαλιστικό, το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων, είπε και αποκάλυψε: «Συμπεράναμε ότι πρέπει να υπάρξει ένα πακέτο έκτακτων μέτρων που θα εφαρμοστεί μόνο αν είναι απαραίτητο.
Το πακέτο αυτό πρέπει να είναι ισχυρό, να νομοθετηθεί εκ των προτέρων και να έχει τα στοιχεία τα οποία θα το ενεργοποιήσουν.
Η δέσμευση του Ευκλείδη Τσακαλώτου είναι ότι θέλει να δουλέψει παραγωγικά γι’ αυτό».
«Αν υπάρχει το πακέτο, το έκτακτο πακέτο και ο μηχανισμός ενεργοποίησης μπορούμε να έχουμε έκτακτο Eurogroup την επόμενη Πέμπτη. Τότε θα έχουμε και σοβαρή συζήτηση για το χρέος», είπε.
Ανάλογη ήταν η στάση της Κριστίν Λαγκάρντ. «Είμαι πολύ χαρούμενη που είδα ισχυρή στήριξη στο θέμα των έκτακτων μέτρων. Αυτά τα μέτρα θα καλύψουν τις απαιτήσεις που έχει το Ταμείο. Πρέπει να νομοθετηθούν, να είναι αξιόπιστα και να υπάρξει ο μηχανισμός με βάση τον οποίο θα ενεργοποιηθούν.
Η ομάδα μου είναι έτοιμη να γυρίσει άμεσα στην Ελλάδα και να δουλέψει. Υπήρξε μεγάλη πρόοδος τις τελευταίες δυο μέρες», τόνισε.
Η Κριστίν Λαγκάρντ είπε ότι δεν χρειάζεται κούρεμα του ελληνικού χρέους, αλλά αναδιάρθρωση.
Η νομοθέτηση των προληπτικών μέτρων που ζητά η τρόικα ύψους έως 3,5 δισ. ευρώ (μέτρα που θα ψηφιστούν τώρα, αλλά θα εφαρμοστούν εάν χρειαστεί και έως το 2018), αποτελεί το μεγαλύτερο αγκάθι για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Μετά τις διαβουλεύσεις που έγιναν την Πέμπτη το πρωί μεταξύ Αθήνας και δανειστών, προέκυψε σημαντική σύγκλιση σε όλα τα ανοικτά μέτωπα του ελέγχου με εξαίρεση το θέμα των προληπτικών μέτρων.
Οι δανειστές επιμένουν σε αφορολόγητο όριο κοντά στα 8.000 ευρώ, ενώ προτείνουν την αύξηση του ΦΠΑ σε ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, όπως και του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ σε βιβλία, εφημερίδες.
Στις απαιτήσεις τους περιλαμβάνονται και περικοπές στο μισθολογικό κόστος του Δημοσίου.
«Έγινε πρόοδος και υπήρξε καλή συνεργασία μεταξύ θεσμών και κυβέρνησης», δήλωσε μετά το πέρας του Eurogroup ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ.
Μιλώντας για το πακέτο προληπτικών μέτρων ο κ. Ρέγκλινγκ σημείωσε ότι «τα έκτακτα μέτρα είναι μια ασφάλεια για την περίπτωση που κάτι συμβεί».
«Καθώς είμαστε ο μεγαλύτερος πιστωτής της Ελλάδας έχουμε συμφέρον να βρούμε τις καλύτερες λύσεις για το θέμα του χρέους, για το οποίο πάντως δεν μπορεί να γίνει «κούρεμα», ξεκαθάρισε.
Επισήμανε δε ότι έχουν περάσει τέσσερις μήνες που δεν έχουν υπάρξει πληρωμές, λέγοντας πως «στερεύει η ρευστότητα στην Ελλάδα».