Κρίσιμη η Σύνοδος του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον
Δεν κατέληξαν τελικά σε συμφωνία οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της κυβέρνησης και των επικεφαλής των δανειστών.
Στις 2 τα μεσάνυχτα ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ανακοίνωσε «παύση εργασιών» ώστε να μπορέσουν να μεταβούν οι εκπρόσωποι τόσο των θεσμών όσο και της κυβέρνησης στην Ουάσιγκτον για την εαρινή σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας που θα γίνει από 15 έως 17 Απριλίου. Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν από τη Δευτέρα 18 Απριλίου προκειμένου να υπάρξει συμφωνία έως το Eurogroup στις 22 Απριλίου.
Σύμφωνα με τον υπουργό στην προσωρινή παύση των εργασιών συμφώνησαν και οι τέσσερις θεσμοί και η ελληνική κυβέρνηση. Όπως είπε, παρότι υπάρχει πρόοδος στα μεγάλα θέματα που απαιτούνται για να ολοκληρωθεί η συμφωνία, υπάρχουν πολλά μικρά ζητήματα και δεν επαρκεί ο χρόνος, έως την αναχώρηση σήμερα από την Αθήνα των επικεφαλής των κλιμακίων, για να γραφεί η συμφωνία επί τεχνικού επιπέδου (staff level agreement), που θα παρουσιαστεί στο Eurogroup, για την επικύρωση από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης. Μάλιστα, ο κ. Τσακαλώτος δήλωσε αισιόδοξος ότι «θα καταλήξουμε σε staff level agreement λίγο πριν από το Eurogroup».
Από την πλευρά του ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος (είχε ήδη συζητηθεί το ασφαλιστικό με τους εκπροσώπους των θεσμών) ανέφερε ότι «όπως είπε ο Ευκλείδης δεν υπήρξε αρκετός χρόνος για να καταλήξουμε σήμερα» για να συμπληρώσει ότι «είμαστε αρκετά κοντά σε πολλά δύσκολα θέματα, δεν θα σας πω».
Τα θέματα που απασχόλησαν σήμερα τις συζητήσεις ήταν το ασφαλιστικό, το δημοσιονομικό και τα «κόκκινα» δάνεια. Αντίθετα, δεν ετέθησαν, όπως ήταν αρχικά προγραμματισμένο, ζητήματα των υπουργείων Παιδείας και Δικαιοσύνης, όπως και του νέου Ταμείου αποκρατικοποιήσεων. Επίσης ο υπουργός Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης, που είχε προσέλθει στο Χίλτον για το θέμα των αποκρατικοποιήσεων στον τομέα της ενέργειας, μετέθεσε χρονικά τη συνάντησή του με τους εκπροσώπους των θεσμών.