Χαμηλότερα κατά 20-30% από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται το ΑΕΠ της Ελλάδας, όπως δείχνουν τα στοιχεία της Eurostat, ενώ την πρωτιά κατέχει με άνεση το Λουξεμβούργο.
Η Eurostat συγκρίνει τις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης την τελευταία τριετία, χρησιμοποιώντας δύο διαφορετικούς δείκτες: Το ΑΕΠ και την πραγματική ατομική κατανάλωση (AIC).
Και στους δύο δείκτες την πρωτιά κερδίζει το Λουξεμβούργο, διατηρώντας μια ανοδική τροχιά σχεδόν συνολικά. Η Eurostat επισημαίνει ότι η ευημερία του Λουξεμβούργου σχεδόν ξεπερνά κατά 2,5 φορές το μέσο ευρωπαϊκό όρο. Η Ολλανδία, η Ιρλανδία, η Αυστρία, η Σουηδία, η Δανία και η Γερμανία ξεπερνούν κατά 20%-30% το μέσο ευρωπαϊκό όρο. Το Βέλγιο και η Φινλανδία είναι κατά 10%-20% πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, η Βρετανία και η Γαλλία κινούνται στο 10% πιο πάνω από το μέσο όρο, ενώ η Ιταλία και η Ισπανία βρίσκονται ακριβώς στο μέσο όρο.
Κάτω από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο είναι η Κύπρος (-5%), η Μάλτα, η Σλοβενία και η Τσεχία (-15% με -20%), η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Σλοβακία (με -20% ως -30%), η Εσθονία, η Λιθουανία, η Ουγγαρία και η Πολωνία (-30%), η Λετονία (-40%), ενώ τέλος η Ρουμανία και Βουλγαρία βρίσκονται στο -50% με -55%.
Πάντως, αν και η Ελλάδα βρίσκεται στη 19η θέση στην κατάταξη ως προς το ΑΕΠ, στην κατάταξη ως προς την πραγματική ατομική κατανάλωση, που δείχνει περισσότερη την υλική άνεση των νοικοκυριών, κατατάσσεται λίγο πιο ψηλά, και συγκεκριμένα στη 15η θέση.