Πρώτο "πιάτο" τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ακολουθεί το ασφαλιστικό
Με αντικείμενο συζήτησης τα δημοσιονομικά μεγέθη και με τη συμμετοχή των υπουργών Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, και Οικονομίας, Γιώργου Σταθάκη, άρχισαν από τις 19.30 οι σημερινές διαπραγματεύσεις με τους επικεφαλής των κλιμακίων.
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό που έγινε γνωστός, στις 20.30 ξεκίνησε η συζήτηση για τα “κόκκινα” δάνεια, ενώ στις 21.30 η συζήτηση για το ασφαλιστικό με τον υπουργό Εργασίας, Γιώργο Κατρούγκαλο. Στη συνέχεια, αναμένεται να ακολουθήσουν οι συναντήσεις με τους υπουργούς, Παιδείας, Ενέργειας και Δικαιοσύνης.
"Συμφωνία μπορούσαμε να είχαμε από χθες"
“Συμφωνία θα μπορούσαμε να είχαμε και χθες. Το θέμα είναι να έχουμε μία καλή συμφωνία”, δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος προσερχόμενος στη συνάντηση με τους θεσμούς.
Όπως είπε, μέχρι στιγμής τα μηνύματα είναι καλά. “Φαίνεται ότι τα βρίσκουμε στο δημοσιονομικό”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εργασίας, τονίζοντας παράλληλα ότι υπάρχει ένα γενικότερο κλίμα συνεργασίας με δημιουργικό πνεύμα.
Ωστόσο, ο ίδιος εκτίμησε ότι “έχουμε αργήσει”. “Θεωρώ ότι μέχρι τις 22 Απριλίου υπάρχει χρόνος”, σημείωσε ο υπουργός. Πρόσθεσε μάλιστα, ότι το καλό θα ήταν μέχρι τις 15 Απριλίου στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ να έχουμε πάει με κάτι πιο χειροπιαστό. “Καλό θα ήταν να τελειώσουμε σήμερα”, υπογράμμισε. “Εμείς έχουμε εξαντλήσει σε μεγάλο βαθμό τα όρια υποχώρησής μας”, κατέληξε.
"Το ΔΝΤ θέλει αίμα"
Πάντως, αμετακίνητοι στις θέσεις τους για αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών παραμένουν οι δανειστές και ζητούν δραστικές μειώσεις στις συντάξεις.
«Το ΔΝΤ θέλει αίμα» έλεγε χθες κυβερνητικό στέλεχος, με τον πέλεκυ να πέφτει βαρύς για 1,2 εκατομμύρια επικουρικές συντάξεις.
Σύμφωνα με παράγοντες της ασφάλισης, οι μειώσεις θα δρομολογηθούν βάσει δύο σεναρίων:
α) Αν η μείωση είναι κλιμακωτή από το πρώτο ευρώ τότε το κούρεμα θα κυμανθεί από 10% έως 40%.
β) Αν μείνουν στο «απυρόβλητο » οι επικουρικές έως 120 ευρώ, τότε η μείωση για τις υψηλότερες συντάξεις θα αγγίξει το 30% κατά μέσο όρο. Δηλαδή η πλειοψηφία των επικουρικών που σήμερα ανέρχεται σε 170 ευρώ θα μειωθεί στα 119.
Κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών έλεγε ότι η κυβέρνηση δεν συζητά αφορολόγητο κάτω από τα 9.100 ευρώ, παρότι οι θεσμοί ζητούν αφορολόγητο στα 8.180 ευρώ.
Για τη διαπραγμάτευση η ίδια πηγή τόνιζε ότι το διακύβευμα στην παρούσα φάση είναι να συμφωνηθεί ένα κοινό πακέτο μέτρων με ΕΕ και ΔΝΤ.
Σε ό,τι αφορά την απόδοση των μέτρων, θα πρέπει να συμφωνηθεί με την ΕΕ ότι φτάνει τα 5,4 δισ ευρώ έτσι θα υπάρχει συμφωνία στις 22 Απριλίου.
"Απολύτως απαραίτητη η παρουσία του ΔΝΤ"
Πάντως, δύο κορυφαία στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ξεκαθάρισαν σήμερα πως η συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην αξιολόγηση του προγράμματος είναι απαραίτητη, ενώ οι διαφορές απόψεων με την Ευρωζώνη όσον αφορά τις δημοσιονομικές ανάγκες της Ελλάδας δεν προσκόπτουν την εκταμίευση κεφαλαίων.
“Έχουμε γενικά κοινή άποψη για τους στόχους του προγράμματος και τα μέτρα που απαιτούνται για την επίτευξη των στόχων”, είπε ο Βάλντις Ντομπρόβσκις, ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για το Ευρώ και τον Κοινωνικό Διάλογο, μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. “Γνωρίζουμε πως υπάρχουν ορισμένες διαφορές στις εκτιμήσεις”, κυρίως για “το πόση προσπάθεια χρειάζεται για να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι... αυτές (σ.σ. οι διαφορές) μπορούν να γεφυρωθούν”, πρόσθεσε ο ίδιος.
Μιλώντας επίσης στο Ευρωκοινοβούλιο, ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τις Οικονομικές και Δημοσιονομικές υποθέσεις, Πιερ Μοσκοβισί, σημείωσε ότι δεν υπάρχουν προστριβές ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ και πρόσθεσε ότι η συμμετοχή του χρηματοπιστωτικού θεσμού της Ουάσινγκτον στο πρόγραμμα της Ελλάδας είναι “απολύτως απαραίτητη”.