Η προμήθεια που παίρνουν οι τράπεζες είναι 1,5 της χιλίοις με κατώτερο ποσό τα 5 ευρώ και ανώτερο τα 250 ευρώ
Στα καταστήματα αντί στις τράπεζες σπεύδουν να «σπάσουν» τα 500ευρα οι πολίτες. Αιτία, η δυσαρέσκεια που προκάλεσε η είσπραξη προμήθειας από τις τράπεζες για την ανταλλαγή των χαρτονομισμάτων με άλλα μικρότερης αξίας, των 50 ή 20 ευρώ.
Επιπλέον, καταλυτικά στην ψυχολογία των κατόχων 500ευρων λειτούργησε η ανησυχία που προκλήθηκε για την αναλυτική καταγραφή των συγκεκριμένων συναλλαγών από τις τράπεζες κατ΄εντολήν της Τράπεζας της Ελλάδος. Αρκετοί είναι αυτοί που πίσω από την αυτή την καταγραφή φοβούνται ενδεχόμενη φορολόγηση, ακόμη και πρόκειται για χρήμα που μπορεί να δικαιολογηθεί από τα εισοδήματα τους.
Έτσι, ολοένα και περισσότεροι αγοράζουν προϊόντα με 500ευρα σε σημεία που μπορεί να υπάρχουν διαθέσιμα μικρότερα χαρτονομίσματα, όπως τα καταστήματα ηλεκτρικών, τα πρατήρια καυσίμων, ιδιωτικά νοσηλευτήρια. Όπου δηλαδή η συναλλαγή είναι κοντά στα 100 ευρώ ή η πληρωμή με 500ευρω δικαιολογείται.
Η προμήθεια που παίρνουν οι τράπεζες είναι 1,5 της χιλίοις με κατώτερο ποσό τα 5 ευρώ και ανώτερο τα 250 ευρώ. Πλέον στις τράπεζες δεν πηγαίνει σχεδόν κανείς για να σπάσει τα συγκεκριμένα χαρτονομίσματα.
Στην Ελλάδα όσοι, φοβούμενοι την κατάρρευση της οικονομίας, αλλά και λόγω capital controls, απέσυραν σε 500ευρα (για εξοικονόμηση χώρου) τις καταθέσεις τους και τα τοποθέτησαν κάτω από το στρώμα, τώρα νιώθουν παγιδευμένοι. Αν πράγματι ο Μάριο Ντράγκι αποφασίσει την απόσυρση του χαρτονομίσματος των 500 ευρώ, τότε θα πρέπει να καταθέσουν και πάλι τα χρήματά τους στις τράπεζες, προσκομίζοντας και τα σχετικά δικαιολογητικά του «πόθεν έσχες».