Τσακαλώτος: H Ελλάδα ήταν μία αντιλόπη ανάμεσα σε δύο ελέφαντες!

Ελπίζω το ΔΝΤ να είναι το ίδιο σκληρό και με το χρέος, λέει ο υπουργός Οικονομικών

“Κάποιες φορές ένιωσα σαν η Ελλάδα να ήταν μία αντιλόπη ανάμεσα σε δύο ελέφαντες”, ανέφερε μεταξύ άλλων σε τοποθέτησή του στην επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές – κατονόμασε μάλιστα τον έναν “ελέφαντα” ως το ΔΝΤ.

Όπως μάλιστα σημείωσε, στους υπολογισμούς για το δημοσιονομικό κενό η ελληνική πλευρά είναι “πολύ κοντά” στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, αλλά απέχει αρκετά από τις εκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Πάντως, εξέφρασε την ελπίδα ότι το ΔΝΤ θα είναι εξίσου “σκληρό” με τους Ευρωπαίους στο θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, όπως είναι με την Ελλάδα στο θέμα της αξιολόγησης. “Αυτό μου φαίνεται δίκαιο”, ανέφερε.

Ο υπουργός Οικονομικών επεσήμανε ακόμα την αναγκαιότητα του να επιστρέψουν σύντομα στην Αθήνα οι επικεφαλής των Θεσμών, προειδοποιώντας πως “δεν έχουμε άπειρο χρόνο”.

Ο κ. Τσακαλώτος αναφέρθηκε και στο προσφυγικό, υπογραμμίζοντας πως οι Έλληνες έχουν δείξει ότι διαθέτουν “ευρωπαϊκές αξίες” και εκφράζοντας την ελπίδα του ότι αυτή η στάση θα “εξαπλωθεί” και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Αποστάσεις από το ΔΝΤ

Σαφείς αποστάσεις από τη στάση του ΔΝΤ πήρε σήμερα ο πρόεδρος της επιτροπής, Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι, ο οποίος αφού άκουσε τον Ελληνα υπουργό Οικονομικών να περιγράφει τους κινδύνους από την καθυστέρηση της επιστροφής των εκπροσώπων των θεσμών στη Αθήνα, σημείωσε ότι είναι αδύνατο να κατανοήσει κανείς τους λόγους των καθυστερήσεων αυτών.