Προσπάθεια να πειστεί το ΔΝΤ και να μην πιέσει περαιτέρω για δημοσιονομικό κενό και περικοπές στις συντάξεις
Οι ψυχρές σχέσεις ανάμεσα στην Αθήνα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η στασιμότητα στην γρήγορη ολοκλήρωση της αξιολόγησης του προγράμματος, θα είναι το θέμα συζήτησης στο δείπνο που θα έχουν σήμερα στις Βρυξέλλες οι εκπρόσωποι των θεσμών, χωρίς ωστόσο την ελληνική εκπροσώπηση, αν και ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες για να ενημερώσει την Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου για το ελληνικό ζήτημα.
Στο αποψινό δείπνο, μεταξύ τυρού και αχλαδίου, οι εκπρόσωποι της Κομισιόν και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, θα προσπαθήσουν να πείσουν το ΔΝΤ και την Βελκουλέσκου να συμβιβαστούν με την γραμμή της Ελλάδας και της ΕΕ και και να επιστρέψουν στην Αθήνα για να προχωρήσει η αξιολόγηση, καθώς αυτή τη στιγμή η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με το άλλο τεράστιο ζήτημα που είναι το προσφυγικό.
Οι Ευρωπαίοι δείχνουν- σε αυτή την χρονική περίοδο - πιο συμβιβαστικοί, σχετικά με τα δημοσιονομικά μέτρα και τις αλλαγές στις συντάξεις. Το σημείο τριβής με το ΔΝΤ είναι το δημοσιονομικό κενό της διετίας και ζητά αυστηρότερα μέτρα για να καλυφθούν τα 7 με 9 δις, στα οποία το υπολογίζει. Επίσης, για το Ταμείο, το ασφαλιστικό είναι μη βιώσιμο και γιαυτό ζητά νέες περικοπές στις συντάξεις.
Ταυτόχρονα,το Ταμείο πιέζει ΕΚΤ και Κομισιόν για ριζική διευθέτηση του ελληνικού χρέους και - σύμφωνα με πηγές - δεν σκοπεύει να βάλει νερό στο κρασί του.
Πάντως, με το ζήτημα της αξιολόγησης να βρίσκεται ακόμη στον αέρα και την κυβέρνηση να κάνει στροφή προαναγγέλλοντας μείωση συντάξεων προκειμένου να επιστρέψει το κλιμάκιο των δανειστών στην Αθήνα, οι δανειστές βάζουν και νέα βόμβα στην διαδικασία απαιτώντας μείωση (και μάλιστα μεγάλη) του αφορολόγητου.
Οι δανειστές απαιτούν μείωση του αφορολόγητου ορίου που σήμερα διαμορφώνεται στις 9.545 ευρώ, για μισθωτούς και συνταξιούχους.
Στη τελευταία συνεδρίαση του Euroworking Group υπήρξε έντονη κόντρα της Ελλάδας με το ΔΝΤ, με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη να απευθύνει συνεχώς ερωτήματα προς την εκπρόσωπο του ΔΝΤ Ντέλια Βελκουλέσκου, η οποία σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές παρέμεινε σιωπηλή. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ασκήθηκε πίεση στο ΔΝΤ και από άλλα κράτη της Ευρωζώνης, αλλά και πάλι η Ντέλια Βελκουλέσκου δεν απάντησε.
"Το ΔΝΤ πρέπει να επιδείξει εποικοδομητική στάση και να συνδράμει στην προσπάθεια για την επιτάχυνση των διαδικασιών της αξιολόγησης", είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος και τόνισε ότι η κυβέρνηση, από τη δική της πλευρά, επαναλαμβάνει την ανάγκη να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό η αξιολόγηση και να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση για το χρέος όπως ρητά προβλέπει η συμφωνία του καλοκαιριού.