Η προσφυγική κρίση κάνει πιο αναγκαία την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου σε όλα τα μέτωπα, τονίζει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης
Η προσφυγική κρίση καθιστά ακόμα πιο αναγκαία την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης το συντομότερο δυνατόν, ανέφερε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης σε ομιλία του στο οικονομικό φόρουμ των Δελφών.
Οι προΰποθέσεις για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, σύμφωνα με τον κ. Δραγασάκη, έχουν δημιουργηθεί και έχουν αναγνωριστεί και η όποια καθυστέρηση είναι αδικαιολόγητη. Η ταχεία ολοκλήρωση της αξιολόγησης του προγράμματος θα επιτρέψει την έναρξη των συζητήσεων για τη ρύθμιση του προβλήματος του χρέους, ενώ η θετική έκβαση των συζητήσεων θα διευκολύνει την πρόσβαση της χώρας στις αγορές και στη μετάβαση της οικονομίας σε αναπτυξιακή τροχιά, όπως ανέφερε.
Επίσης, μετά την πρώτη αξιολόγηση, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να κάνει αυτά που προβλέπονται και να εξασφαλίσει όρους ρευστότητας στην οικονομία και να διευκολύνει τη χρηματοδότησή της. Η έγκαιρη ολοκλήρωση αυτών των διαδικασιών θα επιτρέψει στην οικονομία να ανακάμψει προς το δεύτερο εξάμηνο αυτού του έτους και θα καταστήσει πιο ορατές τις προοπτικές της να βοηθήσει και στο προσφυγικό πρόβλημα.
Σύμφωνα με τον κ. Δραγασάκη, η προσφυγική κρίση κάνει πιο αναγκαία την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου σε όλα τα μέτωπα, και αυτό επιδιώκει η κυβέρνηση, ιδιαίτερα στην υλοποίηση του παράλληλου προγράμματος.
Η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, έστω με περιορισμένους πόρους, τα ειδικά προγράμματα απασχόλησης, η πρόσβαση των ανασφάλιστων ανέργων στις υπηρεσίες υγείας, μεταξύ άλλων, αποτελούν σταθερές προτεραιότητες της κυβέρνησης παρά τους δημοσιονομικούς περιορισμούς. Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Δραγασάκη, η προσφυγική κρίση επιβάλλει την επιτάχυνση των διαδικασιών που θα επιτρέψουν στην ελληνική οικονομία να μπει σε μια τροχιά ισχυρής ανάπτυξης το συντομότερο δυνατόν, ώστε να μπορέσει να αντιμετωπίσει τόσο τα βάρη που συνεπάγεται η προσφυγική κρίση όσο και μια ενδεχόμενη επιδείνωση των διεθνών οικονομικών συνθηκών.
Η κυβέρνηση εργάζεται, όπως ανέφερε ο κ. Δραγασάκης, προς την κατεύθυνση ενός νέου αναπτυξιακού υποδείγματος της χώρας. Συγκεκριμένα, μέχρι τον Ιούνιο ή τον Σεπτέμβριο αναμένεται να τεθούν οι βάσεις και να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις όχι απλά για μια ανάκαμψη της οικονομίας αλλά τη μετάβασή της σε μια ποιοτική και ποσοστική ανάπτυξη. Μέσα στον Μάρτιο ψηφίζεται ο νέος αναπτυξιακός νόμος, ο οποίος θα κατευθύνει τις επενδύσεις σε τομείς που έχουν τα χαρακτηριστικά αυτά.
Επίσης, προχωρά η ανασυγκρότηση του κοινωνικού κράτους με βάση τις νέες προτεραιότητες και σχεδιάζονται διάφορες δομές που θα προσπαθούν να φέρουν το κράτος κοντά στον πολίτη. Παράλληλα, σύντομα ολοκληρώνεται ένα ευρύ ρυθμιστικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων, ενώ σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων διαμορφώνεται ένα ευρύ πλέγμα χρηματοδοτικών εργαλείων που θα απευθύνονται σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις σε διάφορους κλάδους της οικονομίας.
"Με αυτά και άλλα πολλά μέτρα, τους επόμενους μήνες, με την προϋπόθεση της επιτυχούς ολοκλήρωσης της αξιολόγησης και με την θετική έκβαση των διαπραγματεύσεων για το χρέος, θα είμαστε έτοιμοι ως χώρα να αλλάξουμε σελίδα, να περάσουμε από την ύφεση στην ανάπτυξη, να βγούμε στις αγορές και να αντιμετωπίσουμε το μέλλον με μια άλλη οπτική και μια άλλη αυτοπεποίθηση", ανέφερε ο κ. Δραγασάκης.