Με φόντο τα αγροτικά μπλόκα και την κοινωνική αναταραχή για το ασφαλιστικό, ξεκινά στις 17:00 το απόγευμα της Δευτέρας η διαπραγμάτευση με τους Θεσμούς στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος οικονομικής πολιτικής.
Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών, με επικεφαλής της ελληνικής πλευράς τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, στη σημερινή πρώτη συνάντηση θα γίνει μια εισαγωγική συζήτηση με τους θεσμούς.
Λίγο πριν την έλευση των εκπροσώπων των δανειστών, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έδωσε το μήνυμα εντός και εκτός δηλώνοντας "βαδίζουμε σε μια νέα χρονιά ρήξης με το παλιό. Ολοκληρώνουμε με επιτυχία την αξιολόγηση επιταχύνοντας την ελάφρυνση του χρέους".
Οι θεσμοί θα παραμείνουν στην Ελλάδα για μερικές μέρες έως ότου ολοκληρωθεί η πρώτη φάση της διαπραγμάτευσης που υπολογίζεται να διαρκέσει περίπου ως το τέλος της εβδομάδος. Θα επιστρέψουν στη συνέχεια στην Αθήνα για την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης.
Τι περιλαμβάνει η ατζέντα της διαπραγμάτευσης
Η «καυτή» ατζέντα των διαβουλεύσεων περιλαμβάνει τα κόκκινα δάνεια, το δημοσιονομικό κενό του 2016, το ασφαλιστικό και τις ιδιωτικοποιήσεις.
Αναφορικά με το ασφαλιστικό, ο έλεγχος θα γίνει σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις σε δύο επίπεδα, σε τεχνικό με τον γενικό γραμματέα Κοινωνικής Ασφάλισης Νίκο Φράγκο να έχει τον πρώτο λόγο διαπραγμάτευσης με τα κλιμάκια των δανειστών, και σε κεντρικό - πολιτικό με τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο.
Στο ασφαλιστικό, η κόκκινη γραμμή που έχει χαράξει η κυβέρνηση προβλέπει καμία περικοπή στις κύριες συντάξεις και κινείται με βάση το σχέδιο του υπουργείου Εργασίας.
Κρίσιμος, στο μέτωπο αυτό, αναμένεται να είναι ο ρόλος του ΔΝΤ, καθώς εκτιμάται ότι μπαίνει στη διαπραγμάτευση με πιο σκληρή γραμμή. Tο Tαμείο προτείνει α) περικοπή όλων των υφιστάμενων συντάξεων κατά 6% από το πρώτο ευρώ, β) περικοπή 15%-20% για τις συντάξεις άνω των 800 ευρώ και γ)«ψαλίδι» 30% στο άθροισμα κύριας και επικουρικής πάνω από 1.000 ευρώ, ώστε να βγουν τα νούμερα ύψους 1,8 δισ. ευρώ.
Το ΔΝΤ θέλει να ψηφιστούν μέτρα ύψους 6,3 δισ. ευρώ στο πλαίσιο του Μεσοπρόθεσμου για την τριετία 2016-2018.
Σε ότι αφορά τη δημοσιονομική κατάσταση του 2016, η κυβέρνηση θα επικαλεσθεί την υπέρβαση κατά 1,9 δισ. ευρώ των εσόδων το 2015 και την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 0,4% του ΑΕΠ το έτος αυτό, παρά τον αρχικό στόχο για πρωτογενές έλλειμμα 0,25% του ΑΕΠ. Τα στοιχεία αυτά θα καταθέσει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, εμμένοντας στη θέση ότι ο προϋπολογισμός του 2016 θα εκτελεστεί κανονικά με βάση τις προβλέψεις.
Σε ότι αφορά το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει σημειωθεί σύγκλιση μεταξύ των δύο πλευρών, σχετικά τη λειτουργία και τη δομή του.
Σε εκκρεμότητα παραμένει επίσης το θέμα των κόκκινων στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Από την προηγούμενη διαπραγμάτευση είχε δοθεί προθεσμία ως τις 15 Φεβρουαρίου, προκειμένου να υπάρξει συμφωνία για τον τρόπο διαχείρισής τους.