Επιτάχυνση για το νέο Ασφαλιστικό ζήτησε από την Ελλάδα ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Bloomberg - στέλνοντας παράλληλα έμμεσο αλλά σαφές μήνυμα προς το ΔΝΤ ότι "είμαστε σε πολύ καλό δρόμο" και δεν υπάρχει λόγος αντιπαράθεσης και ιδίως καθυστέρησης στην αξιολόγηση.
«Επιδιώκουμε μία γενναία μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό σύστημα» τόνισε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος και πρόσθεσε ότι αυτή η συζήτηση πρέπει να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό.
«Τα κλιμάκια των δανειστών θα φτάσουν πολύ σύντομα στην Ελλάδα για την αξιολόγηση, περιμένουν κάποιες πληροφορίες από τις Ελληνικές αρχές», δήλωσε ο επίτροπος οικονομικών υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός.
«Μεταρρυθμίσεις, οι οποίες είναι γενναίες και φιλόδοξες, ψηφίζονται από το κοινοβούλιο», σημείωσε ο Μοσκοβισί, προσθέτοντας: «Αυτό που χρειαζόμαστε επιπλέον είναι μία, επίσης γενναία και φιλόδοξη, μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος. Είχαμε ένα πρώτο σχέδιο, που είναι συνολικό και θετικό, αλλά χρειαζόμαστε πιο ακριβείς παραμέτρους».
Όπως ανέφερε, «από το καλοκαίρι προσπαθούμε να «χτίσουμε» ένα success story στην Ελλάδα. Το κλίμα είναι πολύ εποικοδομητικό στις συνομιλίες μας, η Βουλή έχει ψηφίσει μεταρρυθμίσεις που είναι δημιουργικές και φιλόδοξες και τώρα χρειαζόμαστε μια δημιουργική και φιλόδοξη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος».
«Πρόκειται για ένα πολιτικά πολύ δύσκολο ζήτημα», σημείωσε ο επίτροπος, συμπληρώνοντας όμως πως έχει δοθεί ένα πρώτο προσχέδιο το οποίο είναι περιεκτικό και θετικό.
Όπως ανέφερε, στο Νταβός θα έχει την ευκαιρία να συναντηθεί με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. «Το μήνυμά μου είναι απλό: Η Ελλάδα πρέπει να επιστρέψει στην ανάπτυξη μέσω των μεταρρυθμίσεων και της επιτυχίας του προγράμματος».
«Μέχρι στιγμής, υπάρχει ένα πολύ εποικοδομητικό κλίμα στις διαπραγματεύσεις» συνέχισε ο Μοσκοβισί.
Παράλληλα, χαιρέτισε τη μέχρι στιγμής εφαρμογή των συμφωνηθέντων μέτρων και επανέλαβε ότι η Ελλάδα θα επιστρέψει στην ανάπτυξη μέσω της επιτυχούς υλοποίησης του προγράμματος.
Σχετικά με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, σημείωσε ότι το Ταμείο προσφέρει αξιοπιστία και συνιστά εγγύηση για την εφαρμογή του.
Καταλήγοντας, δεσμεύτηκε ότι μόλις ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, θα ανοίξει η συζήτηση για το χρέος.