Στα ύψη οι τιμές των ελληνικών ομολόγων μετά την επαναγορά

Στα 31,5 δισ. ευρώ ανήλθε συνολικά η συμμετοχή στο πρόγραμμα επαναγοράς χρέους, με τις ελληνικές τράπεζες να εισφέρουν περίπου 14,2 δισ. ευρώ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η τιμή του 10ετούς ελληνικού ομολόγου αναρριχήθηκε μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος επαναγοράς χρέους στο 44,2%, στα υψηλότερα επίπεδα από την έναρξη διαπραγμάτευσης του ομολόγου, και η απόδοση βρίσκεται στο 12,8%, επίπεδα που η αγορά έχει να δει από το 2011.

Στο διάστημα 3 με 7 Δεκεμβρίου στο βιβλίο προσφορών του Δημοσίου μπήκαν προσφορές ομολογιούχων ύψους 26 δισ. ευρώ, με την μέση τιμή επαναγοράς να διαμορφώνεται στα 33,5 σεντς ανά 1 ευρώ ομολόγου. Χθες και σήμερα προστέθηκαν ομολόγα ονομαστικής αξίας 5,5 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 4,5 δισ. ευρώ αφορούν σε ομολόγα που διακρατούσαν οι ελληνικές τράπεζες. Ομολόγα 600 εκατ. ευρώ δήλωσαν στο βιβλίο προσφορών χθες και σήμερα hedge funds.

Αυτή την ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη στο υπουργείο Οικονομικών σύσκεψη υπό τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, με την συμμετοχή του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, του προέδρου του Σώματος Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, Πάνου Τσακλόγλου, της Γενικής Γραμματέως Δημοσιονομικής Πολιτικής, Χριστίνας Παπακωνσταντίνου, και του επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, Στέλιου Παπαδόπουλου, στην οποία αποτιμάται η επαναγορά και γίνεται μια προετοιμασία εν όψει της τηλεδιάσκεψης του Eurogroup, στις 18.30 ώρα Ελλάδας.

Στο Eurogroup θα αποτιμηθούν τα αποτελέσματα των προσφορών και θα αποφασισθεί το εάν ο EFSF θα δώσει μεγαλύτερο δάνειο από τα 10 δισ. ευρώ που αρχικά προβλεπόταν, ώστε η Ελλάδα να αποσύρει το σύνολο των ομολόγων που της προσφέρθηκαν.