Οι εξοντωτικές εισφορές που επιβάλει το νέο ασφαλιστικό της κυβέρνησης στους ελεύθερους επαγγελματίες και σε όσους δουλεύουν με μπλοκάκι αναμένεται να βρεθούν σήμερα στο επίκεντρο της συνεδρίασης της κοινής επιτροπής των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας με τη συμμετοχή εκπροσώπων των φορέων των ανεξάρτητων αυτοαπασχολουμένων (δικηγόρων - ιατρών - μηχανικών), αλλά και του οικονομικού επιμελητηρίου.
Οι αντιδράσεις όλων των φορέων των αυτοαπασχολουμένων, επιστημόνων και εμπόρων βιοτεχνών, επαγγελματιών κατά της κυβερνητικής πρότασης για τον καθορισμό των ασφαλιστικών εισφορών είναι έντονες, καθώς διαπιστώνεται ότι σε πολλές περιπτώσεις το ύψος των εισφορών που θα κληθούν να καταβάλλουν από την 1η/1/2017 και μετά θα είναι εξοντωτικές.
Μεγάλο αγκάθι είναι οι υπέρογκες αυξήσεις των εισφορών που θα προκύψουν από την 1/1/2017 μετά τη σύνδεση των ασφαλίστρων με το φορολογητέο εισόδημα. Εως διπλάσια θα είναι τα ασφάλιστρα, κατά μέσο όρο, για όσους ελεύθερους επαγγελματίες και επιστήμονες θα δηλώνουν ετήσιο εισόδημα πάνω από 25.000 ευρώ - 30.000 ευρώ δημιουργώντας ισχυρό κίνητρο φοροδιαφυγής και εισφοροδιαφυγής, αφού δεν προβλέπονται αντίστοιχα αυξημένες παροχές.
Αυτό επιβεβαιώνεται και από τα συγκριτικά στοιχεία της βάσης δεδομένων του ΟΟΣΑ που παρουσιάζει η «Ναυτεμπορική» και από τα οποία προκύπτει ότι στη Γαλλία, για παράδειγμα, στο βασικό σύστημα ασφάλισης για κύρια σύνταξη οι αυτοαπασχολούμενοι πληρώνουν ως εξής: από 0-38.000 ευρώ ποσοστό εισφορών 8,23% και για το ποσό από τα 38.000 έως τα 190.000 ευρώ, επιπρόσθετη διαφορά επί του υπολοίπου κατά 1,87%.
Ετσι, με βάση τα στοιχεία αυτά και σε σύγκριση με την πρόταση του ασφαλιστικού σχεδίου της κυβέρνησης, για ένα εισόδημα 70.000 ευρώ, ο Ελληνας αυτοαπασχολούμενος θα πληρώσει 14.000 ευρώ, ενώ αντίστοιχα ο Γάλλος αυτοαπασχολούμενος 3.725 ευρώ (3.127 ευρώ έως τα 38.000 ευρώ και άλλα 598 ευρώ για το υπόλοιπο ποσό των 32.000 ευρώ που υπολείπεται μέχρι τα 70.000 ευρώ). Οπως προκύπτει από τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, εντελώς διαφορετική και πιο ήπια, σε σύγκριση με την κυβερνητική πρόταση, είναι η εισφοροδοτική αντιμετώπιση των αυτοαπασχολουμένων σε άλλες χώρες, όπως, για παράδειγμα, η Ιταλία και το Βέλγιο.
Σε παρέμβασή του για το ασφαλιστικό ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας τάχθηκε εμμέσως κατά της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών. «Η εμπειρία δείχνει ότι οι επιπτώσεις από την αύξηση των εισφορών είναι χειρότερες απ’ ό,τι είναι από τη μείωση της δαπάνης Ακριβώς εκεί πρέπει να βρούμε μία χρυσή τομή», είπε.
«Δεν αυξάνουμε τα ποσοστά για τους ελεύθερος επαγγελματίες, αυτό που κάνουμε είναι να εφαρμόσουμε και σ αυτούς τον κανόνα ότι θα υπολογίζονται πλέον στη βάση του πραγματικού εισοδήματος, όχι στη βάση ασφαλιστικών κλάσεων που ήταν εικονικές και προϋπόθεταν ότι το εισόδημα καθενός αυξάνεται όσο περνάει ο χρόνος» είπε ο υπουργός, μιλώντας στο «Πρακτορείο 104,9 FM».
Όπως είπε, η κυβερνητική πρόταση για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος έχει έντονα χαρακτηριστικά κοινωνικής δικαιοσύνης, αναδιανομής, εξορθολογισμού και συγκράτησης της δαπάνης. «Προσπαθούμε να κάνουμε ταυτόχρονα δύο πράγματα και να εξυπηρετούμε τον άνεργο, φτιάχνοντας τις προοπτικές για την ανάκαμψη της οικονομίας και επιταχύνοντας την επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης» υπογράμμισε.