Έχοντας κάνει ένα βήμα μπροστά για τη μεταρρύθμιση στο Ασφαλιστικό με τη συμφωνία με τους εργοδοτικούς φορείς στο Μέγαρο Μαξίμου προλειαίνουν το έδαφος για υπαναχώρηση στις ασφαλιστικές εισφορές των ελευθέρων επαγγελματιών που έχει πυροδοτήσει θύελλα αντιδράσεων και απειλεί να τινάξει όλο το εγχείρημα της μεταρρύθμισης στον αέρα.
Στο κυβερνητικό επιτελείο επικρατεί σκεπτικισμός για τις αβελτηρίες του νομοσχεδίου, με το επιτελείο του Αλέξη Τσίπρα να δίνει εντολή στο υπουργείο Εργασίας για διόρθωση των ρυθμίσεων που αφορούν στους ελεύθερους επαγγελματίες και τα μπλοκάκια.
Η κυβέρνηση αφήνει έτσι πλέον ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο βελτιώσεων στην κατεύθυνση των ελαφρύνσεων για ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες, καθώς οι εισφορές 20% του καθαρού φορολογητέου εισοδήματος για την κύρια σύνταξη και 6,95% για την περίθαλψη συν 7,5% για την επικουρική αποτέλεσαν άμεσα αιτία πολέμου από τους θιγόμενους κλάδους. Στο κυβερνητικό επιτελείο εκλαμβάνουν το ενδεχόμενο μίας μετωπικής σύγκρουσης με ένα εκατομμύριο θιγόμενους επαγγελματίες, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται και οι αγρότες που ούτως ή άλλως βρίσκονται στα «κάγκελα» για το επερχόμενο αγροτικό, ως μία επικίνδυνη ατραπό την οποία θέλουν να αποφύγουν.
«Σκοπός μας δεν είναι να κάνουμε μία μεταρρύθμιση για να καταστήσουμε τους ασφαλισμένους οφειλέτες στο σύστημα, αλλά να φτιάξουμε ένα σύστημα που θα είναι φιλικό προς τους ασφαλισμένους» ανέφερε χαρακτηριστικά ο αρμόδιος υφυπουργός, Τάσος Πετρόπουλος.
Αλέξης Τσίπρας και εργοδότες συμφώνησαν στη συγκρότηση ομάδας εργασίας που θα εξετάσει τους τρόπους με τους οποίους δεν θα επιβαρύνονται υπέρμετρα με ασφαλιστικές εισφορές όσοι δηλώνουν εισοδήματα άνω των 20.000 ευρώ.
Εκτός πάντως της λαίλαπας για τους ελεύθερους επαγγελματίες φαίνεται να μένουν πρώτοι οι εργαζόμενοι με μπλοκάκια. «Για τα μπλοκάκια θα μελετηθεί περαιτέρω ο ιδανικός τρόπος συνυπολογισμού των εισφορών στα έξοδα, όπως και των άλλων ελεύθερων επαγγελματιών και θα υπάρξουν ειδικές προβλέψεις για τους νέους επιστήμονες» τόνισε ο Γιώργος Κατρούγκαλος την Πέμπτη. Το υπουργείο Εργασίας προσανατολίζεται να επιμερίσει το 20% σε 6,3% για τον εργαζόμενο και 13,7% για τον εργοδότη, όπως συμβαίνει και με τους μισθωτούς.
Την ίδια ώρα με το επιχειρούμενο «λίφτινγκ», από το Μέγαρο Μαξίμου κλιμακώνουν την επίθεση εναντίον της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, καλώντας τα δύο κόμματα να καταθέσουν συγκεκριμένες προτάσεις. Ενδεικτική είναι η δήλωση της κυβερνητικής εκπροσώπου, Όλγας Γεροβασίλη, «να αρθρώσουν επιτέλους πολιτικό λόγο».
Κυβερνητικές πηγές επιχείρησαν το απόγευμα να αποδομήσουν εκ νέου τη ρητορική των δύο κομμάτων, τονίζοντας πως «το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό έχει εξηγηθεί πολλές φορές με αναλυτικά σημειώματα από την κυβέρνηση. Το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ καταφεύγουν σε επικοινωνιακά τεχνάσματα για να καλύψουν τις εγκληματικές τους πολιτικές που οδήγησαν σε πάνω από 12 μειώσεις συντάξεων τα τελευταία 5 χρόνια αλλά και σε αδιέξοδο το ασφαλιστικό σύστημα, δεν μπορεί να κρύψει την πραγματικότητα».
«Η κυβέρνηση προχωράει σε μια αναγκαία ασφαλιστική μεταρρύθμιση που καταφέρνει και να μη θίγει καθόλου τις καταβαλλόμενες συντάξεις και να εξορθολογήσει το ασφαλιστικό σύστημα», συνεχίζουν οι κυβερνητικές πηγές. «Η ασφαλιστική μεταρρύθμιση έχει στόχο να αποφευχθούν νέες οριζόντιες περικοπές στις συντάξεις τα επόμενα χρόνια. Το κράτος εγγυάται το σύνολο των καταβαλλόμενων μελλοντικών συντάξεων, δίνοντας για πρώτη φορά προοπτική για βελτίωση των συντάξεων μετά το 2018, αλλά και βιωσιμότητα στο σύστημα».
Σε ό,τι αφορά συγκεκριμένα ερωτήματα που τίθενται διαρκώς γύρω από το ασφαλιστικό, οι ίδιες πηγές επισημαίνουν τα εξής:
1. Για το ΕΚΑΣ, και τις συντάξεις αναπηρίας και εργατικού ατυχήματος:
«Όσοι δεν δικαιούνται εθνικής σύνταξης λόγω μη συμπλήρωσης 15 ετών ασφάλισης, θα παίρνουν το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Υπερηλίκων, ενώ κάθε ασφαλισμένος που συμπληρώνει τα 15 έτη ασφάλισης θα παίρνει πλέον τη Εθνική Σύνταξη των 384 ευρώ προσαυξημένη κατά τα έτη ασφάλισής του.
Επομένως, οι μηχανισμός προστασίας των χαμηλοσυνταξιούχων μέσω της εθνικής σύνταξης προσαυξημένης κατά τα χρόνια εργασίας, είναι ένας πολύ αποδοτικότερος τρόπος προστασίας, καθώς η εθνική σύνταξη συνδέεται με το διάμεσο εισόδημα και αυξάνεται με την άνοδο του ΑΕΠ.
Ως επιπλέον μηχανισμός αναπλήρωσης θα λειτουργήσει και το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, ώστε να μην κινδυνεύει κανένας συνταξιούχος από τον κίνδυνο της φτώχειας.
Αναφορικά δε με τις συντάξεις αναπηρίας και τις συντάξεις από εργατικό ατύχημα, το ποσόν της σύνταξης θα υπολογίζεται όπως και μέχρι σήμερα».
2. «Πως μειώνεται η συνταξιοδοτική δαπάνη κατά 1,8 δισ. ευρώ χωρίς να μειωθούν οι συντάξεις;»
«Η συνολική μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 1,8 δισ. ευρώ δεν σχετίζεται σε καμία περίπτωση με την ασφαλιστική μεταρρύθμιση. Η συγκεκριμένη εξοικονόμηση της συνταξιοδοτικής δαπάνης που έχει συμφωνηθεί από τον Ιούλιο θα προκύψει από την αύξηση των εισφορών για την επικουρική σύνταξη κατά 1% για τους εργοδότες και κατά 0,5% για τους εργαζόμενους, ώστε τα ποσά αυτά να εξοικονομηθούν αντίστοιχα από τον κρατικό προϋπολογισμό. Οι κοινωνικοί φορείς που είχαν συνάντηση σήμερα με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εργασίας, στηρίζουν την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης».
3. Για τις εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών και το κίνητρο παραμονής στην ασφάλιση
«Ο νέος τρόπος υπολογισμού της σύνταξης συνδέει το ποσό των εισφορών με το τελικό ποσό της διαμορφούμενης σύνταξης. Δημιουργείται, λοιπόν, ένα σοβαρό κίνητρο για κάθε εργαζόμενο ώστε να διεκδικήσει ασφαλισμένη και πλήρη μισθωτή εργασία. Πλέον όλα τα ένσημα από την πρώτη μέρα εργασίας, είτε πρόκειται για μισθωτούς είτε πρόκειται για ελεύθερους επαγγελματίες, θα παίζουν κομβικό ρόλο στον τελικό υπολογισμό της σύνταξης και άρα προφανώς υπάρχει κίνητρο παραμονής στην ασφάλιση».
«Υπενθυμίζεται ότι σήμερα ο υπουργός Εργασίας δήλωσε ότι οι ρυθμίσεις του νόμου που αφορούν τους ελεύθερους επαγγελματίες, αλλά και τους αμειβόμενους με μπλοκάκι, πρόκειται να επανεξεταστούν, με αξιοποίηση όλων των περιθωρίων βελτίωσης», αναφέρουν τέλος οι κυβερνητικές πηγές.