Σε “πνεύμα συνεργασίας” ξεκίνησε το Eurogrpoup

Την καλή συνεργασία μεταξύ των ελληνικών αρχών και των θεσμών για την ολοκλήρωση του δεύτερου πακέτου προαπαιτούμενων, τόνισε σε δηλώσεις του ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί.

«Προχωράμε καλά με την ανακεφαλαιοποίηση των συστημικών τραπεζών και ελπίζω ότι μπορούμε να προχωρήσουμε με θετικό τρόπο προς την ολοκλήρωση» του δεύτερου πακέτου μεταρρυθμίσεων, δήλωσε κατά την είσοδό του στο σημερινό Eurogroup, σχολιάζοντας ότι παρότι δεν υπάρχει εξαρχής συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών, υπάρχει πνεύμα συνεργασίας. Όπως ανέφερε, στη σημερινή συνεδρίαση αναμένεται να πραγματοποιηθεί μια παρουσίαση της πορείας των εργασιών από τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Από την πλευρά του, προσερχόμενος στο Eurogroup, o Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι "'έχει χαθεί πολύς χρόνος με την Ελλάδα, όμως τώρα το πρόγραμμα είναι στη σωστή τροχιά".

Συγκεκριμένα, ερωτηθείς για τις επιδόσεις της ευρωζώνης εντός του 2015, ο Γ. Ντάισελμπλουμ απάντησε ότι υπήρξαν θετικές και αρνητικές στιγμές. Στις θετικές ανέφερε την ισχυροποίηση της οικονομικής ανάκαμψης σχεδόν σε όλες τις χώρες, «εκτός από μία», ενώ στις αρνητικές ανέφερε το ότι χάθηκε πολύς χρόνος με την Ελλάδα.

«Από οικονομικής πλευράς έχουμε λόγους να είμαστε αισιόδοξοι», ανέφερε τέλος ο Γ. Ντάισελμπλουμ, λέγοντας ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν πολλά άλλα θέματα που απασχολούν την Ευρώπη, αλλά η οικονομία βελτιώνεται.

Την ανάγκη να φτιαχτεί ένα "μακροχρόνια βιώσιμο και ανταποδοτικό" συνταξιοδοτικό σύστημα στην Ελλάδα υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάlντις Ντομπρόβσκις, που υπενθύμισε ότι ως τα μέσα Δεκεμβρίου αναμένεται να ολοκληρωθεί από τις ελληνικές αρχές το δεύτερο πακέτο προαπαιτουμένων, το οποίο συνδέεται με την υποδόση του ενός δισ. ευρώ. Το επόμενο σημαντικό βήμα, ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, είναι η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές του επόμενου έτους.

Προσέθεσε ότι η έγκριση του προϋπολογισμού του 2016 από τη Βουλή των Ελλήνων στοχεύει σε πρωτογενή πλεονάσματα και αυτό είναι κάτι που οδεύει προς τη σωστή κατεύθυνση. Ωστόσο, ανέφερε ότι θα ξεκινήσουν οι συνομιλίες με την ελληνική πλευρά για το πώς θα επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι. Στο πλαίσιο αυτών των συζητήσεων, είπε ο Βάλντις Ντομπρόβσκις, σημαντικό ρόλο θα παίξει η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, γιατί, τόνισε, "πρέπει να διασφαλιστεί ότι θα υπάρξει ένα μακροπρόθεσμα βιώσιμο και ανταποδοτικό συνταξιοδοτικό σύστημα στην Ελλάδα".

Τα νομοσχέδια για την υλοποίηση των προαπαιτούμενων του δεύτερου πακέτου μέτρων ήταν το βασικό θέμα κατά τη σημερινή συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με υπουργούς της κυβέρνησης, στο Μαξίμου. Μέχρι τις 18 Δεκεμβρίου θα έχει προχωρήσει η κατάθεση και ψήφιση του πακέτου - προκειμένου να ξεκλειδώσει η εκταμίευση της υποδόσης του 1 δισ. ευρώ - ενώ η κυβέρνηση θα πρέπει επίσης να προχωρήσει μέσα στον Ιανουάριο στην ψήφιση της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης.

Όσον αφορά την ψήφιση του προϋπολογισμού για το 2016 από τη Βουλή, το Σάββατο, σχολίασε πως ψηφίστηκε στη βάση «περισσότερο ευνοϊκών ή λιγότερο δυσμενών υποθέσεων» κάτι που αποτελεί «καλή εξέλιξη». Προσέθεσε, δε, πως χρειάζεται να συνεχιστεί η «δουλειά» για «να επιτευχθεί η συμφωνία για το δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων που είναι απαραίτητο για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης».

Εξάλλου, ο κ. Μοσκοβισί, ανακοίνωσε μέσω Twitter πως είχε «εποικοδομητικές συνομιλίες» με τον υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γιώργο Κατρούγκαλο πάνω σε ζητήματα που άπτονται της μεταρρύθμισης του «συνταξιοδοτικού» και της «αγοράς εργασίας». Ο Γ. Κατρούγκαλος βρίσκεται στις Βρυξέλλες για το Συμβούλιο Απασχόλησης της ΕΕ.

Τέλος, σημειώνεται πως, σύμφωνα με καλά πληροφορημένη πηγή, ο κ. Τσακαλώτος είχε σήμερα κατ' ιδίαν συνάντηση με τον επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι.