Υπάρχει μία πιθανότητα στις τρεις, μια μελλοντική ελληνική κυβέρνηση να αποφασίσει η χώρα να φύγει από την ευρωζώνη, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής του οίκου αξιολόγησης Standard and Poor's για την περιοχή Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής (EMEA).
Όμως μια τέτοια κίνηση θα είχε εξαιρετικά αρνητικές συνέπειες και θα απέτρεπε πιθανόν άλλες χώρες από το να την μιμηθούν, πρόσθεσε.
Ο Μόριτς Κρέμερ, επικεφαλής του τμήματος αξιολογήσεων του S&P EMEA, είπε πως δεν αναμένει η Ελλάδα να εγκαταλείψει την ευρωζώνη υπό τη σημερινή της κυβέρνηση, προσθέτοντας πως ακόμη κι εάν βγει από αυτήν στο μέλλον, θεωρεί απίθανο το ενιαίο νόμισμα να διαλυθεί.
"Αναγνωρίζουμε ότι υπάρχει μια όχι ασήμαντη πιθανότητα, μια κυβέρνηση της Ελλάδας, κάποια μελλοντική κυβέρνηση, σχεδόν σίγουρα όχι η σημερινή. . . να αποφασίσει πως, μετά από όλες αυτές τις προσπάθειες, έπειτα από αλλεπάλληλα χρόνια ύφεσης, πτώσης του βιοτικού επιπέδου κι αυξανόμενης ανεργίας, είναι καιρός να σταματήσει αυτό που προσπαθεί τόσο πολύ καιρό" είπε ο Κρέμερ σε μια επιχειρηματική διάσκεψη στο Τελ Αβίβ.
Μια τέτοια κίνηση θα ήταν απόφαση μιας εκλεγμένης ελληνικής κυβέρνησης και όχι των διαμορφωτών πολιτικής στον πυρήνα της Ευρώπης, ορισμένοι εκ των οποίων υποθέτουν ότι ορισμένες χώρες θα αποχωρήσουν από τη ζώνη του ευρώ εάν δεν τηρούν τους κανόνες του παιγνιδιού - ή και απαιτούν απ' αυτές να αποχωρήσουν, πρόσθεσε ο ίδιος.
"Εάν ένα τέτοιο σενάριο πραγματωνόταν και του δίνουμε περίπου μία στις τρεις πιθανότητες, πιστεύουμε ότι οι συνέπειες για την Ελλάδα στην κοινωνική, στην πολιτική και στην οικονομική σφαίρα θα ήσαν επαρκώς αρνητικές, θα ήσαν πολύ αρνητικές, στην πραγματικότητα θα βρίσκονταν στα όρια μιας ανθρωπιστικής κρίσης", ανέφερε ο Κρέμερ.
"Ξεκάθαρα η εγκατάλειψη της περιοχής του ευρώ χωρίς χρηματοδότηση του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών θα δημιουργούσε πολλά δεινά για τον πληθυσμό της χώρας και πιστεύουμε ότι εάν αυτό συνέβαινε. . . το αποτέλεσμα θα ήταν τόσο αρνητικό που άλλες χώρες πιθανώς θα το σκέφτονταν διπλά πριν ακολουθήσουν τον ίδιο δρόμο".