Μετά το σκόπελο του ασφαλιστικού, έρχονται και οι αλλαγές στα εργασιακά - με αιχμή του δόρατος τις ομαδικές απολύσεις, μετά από τις πιέσεις που δέχεται η ελληνική πλευρά.
Η κυβέρνηση καταρχήν καλείται να νομοθετήσει μέσα στο Δεκέμβριο το νέο ασφαλιστικό που θα φέρει νέες μειώσεις έως 20% για όλους τους συνταξιούχους, ενώ έρχονται μειώσεις κοντά στο 10% και για τις επικουρικές.
Ωστόσο, μέσα στο βαρύ κλίμα που δημιουργούν οι νέες μειώσεις στις συντάξεις έρχεται να προστεθεί και η αλλαγή σκηνικού στα εργασιακά.
Μπορεί το θέμα να πήγε πίσω, ωστόσο μέσα στους επόμενους μήνες θα κλειδώσουν νέες αλλαγές.
Στην Αθήνα έρχεται ο διευθυντή του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας (ILO), Γκάι Ράιντερ, που συναντάται σήμερα, διαδοχικά, με τον υπουργό Εργασίας Γ. Κατρούγκαλο και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκη, καθώς ανοίγει και το θέμα των αλλαγών στις εργασιακές σχέσεις, με αιχμή τις ομαδικές απολύσεις και τον συνδικαλιστικό νόμο.
Ωστόσο είναι ξεκάθαρο ότι το κουαρτέτο των δανειστών δεν επιθυμεί την ενεργή εμπλοκή του ILO στη διαδικασία και προτείνει τη συμμετοχή του ΟΟΣΑ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, ενώ η κυβερνητική πλευρά αντιδρά στην πρόταση των δανειστών για ορισμό του νομπελίστα οικονομολόγου Χριστόφορου Πισσαρίδη στη θέση του προέδρου.
Σημειώνεται ότι συμφωνήθηκε η σύσταση 9μελούς επιτροπής εμπειρογνωμόνων με βασικό έργο την επανεξέταση της εργασιακής νομοθεσίας και οι δανειστές έχουν προτείνει να οριστεί πρόεδρος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων ο Κύπριος νομπελίστας οικονομολόγος Χριστόφορος Πισσαρίδης.