Επετεύχθη συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της "σε πολλά θέματα", δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.
Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ γνωστοποίησε πως το EuroWorking Group θα συνεδριάσει μία ημέρα αργότερα από την τελευταία διορία που είχε δοθεί την προηγούμενη Δευτέρα, μετά από τη σύσκεψη των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.
«Καλωσορίζω την καλή πρόοδο στις συζητήσεις Αθήνας και Θεσμών, συμφωνία σε πολλά θέματα. Το EuroWorking Group θα συνεδριάσει την Τρίτη», έγραψε χαρακτηριστικά στον λογαριασμό του στο Twitter ο επικεφαλής του Eurogroup.
Την ίδια ώρα σε εξέλιξη βρίσκεται εκ νέου το τετ α τετ των εκπροσώπων των Θεσμών με την ελληνική πλευρά για να κλείσουν οι διαφορές που εξακολουθούν να υφίστανται στο ζήτημα των κόκκινων δανείων και των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας. Πληροφορίες από το κυβερνητικό επιτελείο αναφέρουν ότι πλέον η πλάστιγγα φαίνεται να γέρνει προς την ελληνική πρόταση.
Υπενθυμίζεται ότι χωρίς συμφωνία έληξε στις 02:00 τα ξημερώματα η 14ωρη διαπραγμάτευση του οικονομικού επιτελείου με τους εκπροσώπους των θεσμών και αναμένεται να υπάρξει νέα συνάντηση στις 12:00.
Βασικό «αγκάθι» παραμένουν τα «κόκκινα» δάνεια και η προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς, ενώ υπάρχουν ακόμη ορισμένες λεπτομέρειες για να επέλθει συμφωνία στα υπόλοιπα ζητήματα από την πρώτη δέσμη των προαπαιτούμενων (μείωση τιμών στα γενόσημα φάρμακα κ.λπ.).
Σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες, υπάρχει απόσταση μεταξύ ελληνικής πλευράς και θεσμών για το εάν η νέα αγορά που θα δημιουργηθεί για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα αφορά μόνον δάνεια άνω του 1 εκατ. ευρώ (που είναι επιχειρηματικά) ή και σε μικρότερα δάνεια (συμπεριλαμβανομένων των στεγαστικών). Επίσης, για το εάν όσοι αποκτήσουν τα «κόκκινα» δάνεια (π.χ. funds), θα έχουν και τη δυνατότητα να «κυνηγούν» τον δανειολήπτη για την εξόφληση της οφειλής.
Επιπλέον, για τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, η ελληνική πλευρά ζητάει να μην θιγούν όσοι έχουν ενταχθεί ήδη στον παλαιό «νόμο Κατσέλη», αλλά να ισχύσουν άλλο όροι από εδώ και στο εξής για τα υπόλοιπα δάνεια.
Στόχος της ελληνικής πλευράς πλέον είναι με βάση τα εισοδηματικά και περιουσιακά όρια προστασίας που προκρίνει να καλύπτονται από τον νόμο το 58%-60% των δανειοληπτών, σε αντίθεση με το στόχο του 90% που αρχικά είχε τεθεί από το Μέγαρο Μαξίμου.
Την ίδια ώρα οι εκπρόσωποι των δανειστών ζητούν η ασπίδα προστασίας να περιοριστεί μόνο σε όσους έχουν εισοδήματα φτώχειας, δηλαδή το 15% των δανειοληπτών.
Σύμφωνα επίσης με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι των θεσμών ζητούν επιτάχυνση στην εκδίκαση των αιτήσεων υπαγωγής στη νέα ρύθμιση για τα «κόκκινα» δάνεια και προσλήψεις προσωπικού στα δικαστήρια της χώρας.