Σημαντική παραμένει η απόσταση που χωρίζει την ελληνική πλευρά από τους δανειστές στο θέμα της ρύθμισης των 100 δόσεων, που είναι ένα από τα “φλέγοντα” εκκρεμή σημεία της διαπραγμάτευσης, με φόντο την εκταμίευση της δόσης των 2 δισ. ευρώ.
Πληροφορίες που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων αναφέρουν πως, σε ό,τι αφορά τις 100 δόσεις, οι δανειστές ζητούν να χάνεται η ρύθμιση για κάποιον που έστω και για μία φορά ήταν ασυνεπής στην καταβολή δόσης της ρύθμισης, από την επόμενη μέρα της λήξης της προθεσμίας πληρωμής της. Η κυβέρνηση από τη πλευρά της εξακολουθεί να θέτει ως σημείο απώλειας της ρύθμισης τις 30 μέρες από την στιγμή που μια οφειλή της ρύθμισης καταστεί ληξιπρόθεσμη.
Αρμόδιες πηγές του υπουργείου Οικονομικών διευκρινίζουν ότι δεν έχει τεθεί θέμα αλλαγών στο επιτόκιο της ρύθμισης των 12 δόσεων. Ωστόσο, άλλες πηγές διευκρινίζουν ότι οι δανειστές θέτουν θέμα αυστηροποίησης των κριτηρίων υπαγωγής στη ρύθμιση.
Επίσης, από την πλευρά των δανειστών προτείνεται να δοθεί η δυνατότητα ηλεκτρονικής ρύθμισης σε δώδεκα δόσεις και για οφειλές που δεν είναι ληξιπρόθεσμες.
Με βάση το ισχύον καθεστώς, ένας φορολογούμενος μπορεί να ρυθμίσει ηλεκτρονικά τις οφειλές του σε 12 δόσεις εφόσον αυτές έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες ή όταν μία δόση της τρέχουσας οφειλής είναι ληξιπρόθεσμη. Βεβαιωμένες οφειλές που δεν έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες ρυθμίζονται σε δώδεκα δόσεις μόνο στην εφορία του υπόχρεου.
Τυχόν υιοθέτηση της πρότασης αυτής θα απλοποιήσει σημαντικά την όλη διαδικασία. Ωστόσο, επισημαίνεται ο κίνδυνος να ρυθμιστούν μαζικά τρέχουσες οφειλές των φορολογούμενων, με αρνητικές συνέπειες στην είσπραξη των εσόδων του Δημοσίου τους δύο τελευταίους μήνες του έτους