Αλλαγές έρχονται σε ό,τι αφορά στις ρυθμίσεις για τα κόκκινα δάνεια, τις οποίες προωθεί η Τράπεζα της Ελλάδος για της εμπορικές τράπεζες.
Οι αλλαγές αυτές θα είναι βασισμένες στην καταγραφή και κατηγοριοποίηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, που σε συνδυασμό με τον Κώδικα Δεοντολογίας αποτελούν τον μπούσουλα για να επανέλθει σε ορθή πορεία το μεγαλύτερο μέρος των δανείων που φτάνουν τα 107 δισ. ευρώ.
Ήδη, όπως αναφέρει το Έθνος, η BlackRock ολοκλήρωσε τη χαρτογράφηση των προβληματικών δανειακών συμβάσεων και παρέδωσε την ανάλυσή της στην ΤτΕ.
Από σήμερα μέχρι και το τέλος Φεβρουαρίου η ΤτΕ μαζί με το ΤΧΣ θα καθορίσουν το χρονοδιάγραμμα καθώς και το ακριβές ποσοστό που η κάθε τράπεζα θα πρέπει να μειώνει το χαρτοφυλάκιο των κόκκινων δανίων. Αυτό σημαίνει ότι η κάθε τράπεζα θα έχει ανά μήνα συγκεκριμένο ποσοτικό στόχο για να ανακτήσει στεγαστικά, καταναλωτικά και επιχειρηματικά δάνεια.
Παράλληλα η ΤτΕ θα αξιολογεί την ικανότητα των πιστωτικών ιδρυμάτων να αντιμετωπίζουν την κάθε κατηγορία μη εξυπηρετούμενων δανείων και να πιάνουν τους στόχους που θα έχουν τεθεί.
Μάλιστα, κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης της ΕΚΤ το Σάββατο μετά την ανακοίνωση των stress tests, στελέχη της τόνισαν ότι τα κόκκινα δάνεια των τεσσάρων συστημικών τραπεζών φτάνουν τα 107 δισ. ευρώ και αντιστοιχούν στο 52% του χαρτοφυλακίου τους. Οι βασικές ρυθμίσεις που θα προτείνουν οι τράπεζες για τα μη εξυπηρετούμενα στεγαστικά είναι:
Ανταλλαγή του ακινήτου που είναι υποθηκευμένο με άλλο μικρότερης αξίας
Σπάσιμο του δανείου σε δύο μέρη, που το ένα μέρος θα εξυπηρετείται κανονικά και το άλλο τμήμα του θα «παγώνει» για διάστημα που θα συμφωνηθεί μεταξύ του δανειολήπτη και της τράπεζας. (π.χ. 5 έτη)
Επιμήκυνση της διάρκειας και πέραν του προσδόκιμου ορίου ζωής του δανειολήπτη με μεταφορά βαρών στους εγγυητές - κληρονόμους
Μεταφορά της κυριότητας του ακινήτου στην τράπεζα και ο δανειολήπτης θα μένει στο σπίτι του πληρώνοντας ενοίκιο, το οποίο θα κκαθοριστεί με βάση τις τιμές που ισχύουν στην αγορά τη δεδομένη περίοδο.