Κατατέθηκε το νομοσχέδιο για τις τράπεζες

Κατατέθηκε την Παρασκευή το πρωί στη Βουλή προς συζήτηση το νομοσχέδιο που αφορά στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Η συζήτηση επί του νομοσχεδίου έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει σήμερα το απόγευμα στην Επιτροπή ενώ η ψήφισή του από την Ολομέλεια αναμένεται αύριο το βράδυ.

Η ψήφιση της ανακεφαλαιοποίησης είναι προαπαιτούμενο των δανειστών για την εκταμίευση της δόσης των 2 δισ. ευρώ από το τρίτο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας.

Παράλληλα,  το Σάββατο θα γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις της ΕΚΤ από τα stress tests στις ελληνικές τράπεζες, για τα αποτελέσματα των οποίων ο Ι. Στουρνάρας εμφανίστηκε αισιόδοξος, λέγοντας ότι θα είναι καλύτερα από τα αναμενόμενα

Με το νομοσχέδιο, όπως αναφέρεται στην εισηγητική έκθεση, «ρυθμίζεται το πλαiσιο της ανακεφαλαιοποίησης των πιστωτικών ιδρυμάτων της χώρας. Οι σχετικές διατάξεις του νόμου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας επικαιροποιούνται ενώ παράλληλα εισάγονται νέες ρυθμίσεις που αποβλέπουν στην ενίσχυση του ρόλου του Ταμείου ως μηχανισμού ενίσχυσης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος».

«Το Ταμείο στους επόμενους μήνες θα συμμετάσχει στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με σημαντικά ποσά και καλείται να διαχειριστεί με τον καλύτερο τρόπο αυτή την τελευταία προσπάθεια για την ανάκαμψη της οικονομίας», αναφέρεται στην εισηγητική και επισημαίνεται ότι «το Ταμείο καλείται να έχει έναν αυξημένο ρόλο στη διακυβέρνηση των τραπεζών, τις διοικήσεις των οποίων θα αξιολογεί συστηματικά προκειμένου να διασφαλίσει ότι αξιοποιούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τους πόρους λαμβάνουν από τον έλληνα φορολογούμενο», σημειώνεται στην Έκθεση.

Ο νέος ρόλος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας απαιτεί τη διασφάλιση της στελέχωσης του, τόσο σε επίπεδο διοίκησης όσο και προσωπικού, με διεθνώς ανταγωνιστικά στελέχη με υψηλότατο προσόντα, τα οποία θα επιλέγονται από ανεξάρτητη επιλογή υψηλού κύρους, αναφέρει η εισηγητική έκθεση του Σχεδίου Νόμου για το πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης και άλλες διατάξεις του υπουργείου Οικονομικών.

Προκειμένου να διασφαλιστεί η επίτευξη των στόχων του Ταμείου, η ίδια η επιτροπή θα αξιολογεί τα μέλη των οργάνων διοίκησης του Ταμείου και θα έχει το δικαίωμα απομάκρυνσης όσων δεν μπορούν να ανταποκριθούν.

Παράλληλα, θα αξιολογείται και το προσωπικό, ενώ η επιτροπή υποχρεούται να αναφέρεται για τις δραστηριότητές της, μεταξύ άλλων, στον Υπουργό Οικονομικών και το Διοικητικό Συμβούλιο ενημερώνει, Τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο, μεταξύ άλλων, τη Βουλή των Ελλήνων, για την ενίσχυση της διαφάνειας.