Την εκτίμηση ότι θα βρεθεί συμβιβαστική λύση στο θέμα των κόκκινων δανείων, εξέφρασε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόφσκις, μιλώντας στα μέλη των τριών Επιτροπών της Βουλής, Οικονομικών, Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Παραγωγής και Εμπορίου, καθώς και στους εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών κομμάτων, κατά την ειδική συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα της Γερουσίας.
Ο κ. Ντομπρόφσκις χαρακτήρισε “πολύ σημαντικές” τις συνομιλίες που γίνονται για τους ανθρώπους που χρειάζονται πραγματική στήριξη, σημειώνοντας ότι “πρέπει όλες οι πλευρές να βρουν λύση πάνω σε αυτό το πρόβλημα”.
Το θέμα των κόκκινων δανείων έθεσε νωρίτερα η πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Τασία Χριστοδουλοπούλου, ανοίγοντας τις εργασίες της ειδικής συνεδρίασης και καλωσορίζοντας τον κ. Ντομπρόφσκις, εκ μέρους όλων των βουλευτών. Η κ. Χριστοδουλοπούλου έκανε λόγο για “ιδιαίτερα επώδυνα προαπαιτούμενα”, σημείωσε ότι υπάρχει μεγάλη αγωνία και ανησυχία στη χώρα για το θέμα των “κόκκινων δανείων”, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι “όλο το πολιτικό προσωπικό της χώρας είναι υπέρ της προστασίας της πρώτης κατοικίας”.
“Δεν πρέπει στο όνομα κάποιων δανειοληπτών να καταργηθεί το δικαίωμα της συντριπτικής πλειοψηφίας των δανειοληπτών που έχουν ανάγκη προστασίας και του ελληνικού κράτους και της ΕΕ. Πρέπει αυτό να ληφθεί υπόψη. Θεωρούμε ότι θα σας βρούμε πολύτιμο συμπαραστάτη σε αυτό. Όπως έχετε δείξει και άλλες φορές μαζί με τον κ. Γιούνκερ,στα πλαίσια της κοινωνικής αλληλεγγύης και της προστασίας των αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων που είναι κεντρικό καθήκον της ΕΕ για τις χώρες που πάσχουν από ακραία φτώχεια. Πρέπει αυτό να ληφθεί υπόψη”, υπογράμμισε χαρακτηριστικά η κ. Χριστοδουλοπούλου.
Κατά τα άλλα, ο κ. Ντομπρόφσκις μίλησε για σημαντικά βήματα που πρέπει να γίνουν από ελληνικής πλευράς, διαβεβαίωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέβαλλε και θα συνεχίσει να καταβάλει κάθε προσπάθεια για να βοηθήσει την Ελλάδα να αντιμετωπίσει την δύσκολη οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται, τόνισε ωστόσο την άμεση ανάγκη προώθησης των μεταρρυθμίσεων, ώστε να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση και να ξεκλειδώσει η δόση.
“Είναι σημαντικό να συμφωνηθούν οι τεχνικές δεσμεύσεις που καλύπτουν πολλούς τομείς μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της ΕΕ. Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν δυσκολίες στις διαπραγματεύσεις για το πώς η Ελλάδα θα τις ξεπεράσει. Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο και πρέπει όλες οι πλευρές να κινηθούμε άμεσα τους επόμενους δύο μήνες”, τόνισε ο κ. Ντρομπρόφσκις.
Για τo ζήτημα του ελληνικού χρέους, ανέφερε ότι θα εξεταστεί μετά την επιτυχία της πρώτης αξιολόγησης, σημειώνοντας ότι παρότι, το Eurogroup δεν κάνει λόγο για ονομαστική περικοπή του χρέους, ωστόσο μπορεί, όπως είπε, να εξεταστεί ως προς τα χαμηλά επιτόκια ή τον χρόνο ωρίμανσης του για 20 περίπου χρόνια, σε ότι αφορά την εξυπηρέτηση του.
Ο κ. Ντομπρόφσκις αναφέρθηκε και στο θέμα της μετανάστευσης, διαβεβαιώνοντας ότι η Κομισιόν θα προσπαθήσει να βοηθήσει όσο γίνεται περισσότερο, ενώ απαντώντας στον βουλευτή των ΑΝΕΛ Δημήτρη Καμμένο, που ρώτησε γιατί δεν έχει μπει σε εφαρμογή από το 2011 που είχε εγκριθεί το ευρωπαϊκό σύστημα επιτήρησης των ελληνικών συνόρων μέσω δορυφόρων, ανέφερε ότι δεν γνωρίζει σε ποια φάση βρίσκεται η πρόταση αυτή.
Νωρίτερα, ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Ηλίας Κασιδιάρης είχε επιτεθεί στην αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, την οποία κατηγόρησε ότι “φέρει ακέραιη την ευθύνη για τις χιλιάδες αυτοκτονίες” και ισχυρίστηκε ότι η Ελλάδα δεν θα γίνει αποικία ούτε του χρέους, ούτε της λαθρομετανάστευσης. “Τα μέτρα αυτά που έχουν επιβληθεί είναι παράνομα. Στόχος τους δεν είναι η διάσωση αλλά η καταστροφή της Ελλάδας. Ο ελληνικός λαός συντριπτικά βρίσκεται απέναντι στην πολιτική της ΕΕ. Η Ελλάδα δεν πρόκειται να γίνει ούτε αποικία χρέους ούτε αποικία λαθρομεταναστών. Η υφαρπαγή από τοκογλυφικά funds των κατοικιών των Ελλήνων θα σημάνει κοινωνικό πόλεμο στην Ελλάδα. Είναι casus belli”, ανέφερε χαρακτηριστικά.
Άμεση ήταν η αντίδραση της προέδρου της Επιτροπής Τασίας Χριστοδουλοπούλου που ανέφερε χαρακτηριστικά: “Τώρα ξέρει ο ελληνικός λαός ποιος τους εκπροσωπεί”.
Λίγο αργότερα, και πριν κλείσει τις εργασίες της η Επιτροπή, η κ. Χριστοδουλοπούλου ζήτησε εκ μέρους της Βουλής συγνώμη από τον κ. Ντομπρόφσκις, για την “προκλητική επίθεση που δέχθηκε από την Χρυσή Αυγή”. Όπως τόνισε, “η Χρυσή Αυγή εκμεταλλεύτηκε την απευθείας μετάδοση της συνεδρίασης από το Κανάλι της Βουλής θεωρώντας ότι είναι ευκαιρία για να στείλει τα μισαλλόδοξα μηνύματα της στον ελληνικό λαό”.