Ελβετία : Γιατί η φορολόγηση των καταθέσεων δεν θα βοηθήσει τα έσοδα

"Η συμφωνία με την Ελβετία δεν πρόκειται να έχει σημαντικά οφέλη στα έσοδα". Αυτή την εκτίμηση έκανε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Zürcher Kantonalbank, Τάσος Φραγκουλίδης, αναφερόμενος στο θέμα, ο πήχης για το οποίο έχει σηκωθεί πολύ ψηλά από την ελληνική κυβέρνηση. Ο αναλυτής της τράπεζας του καντονιού της Ζυρίχης υποστηρίζει πως – ακόμα και όταν επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών – τα δημοσιονομικά κέρδη δεν θα είναι σημαντικά για τη χώρα μας.
 

Για ποιο λόγο ; Δύο είναι οι παράγοντες, σύμφωνα πάντα με τον ίδιο, που θα κρίνουν την επιτυχία του εγχειρήματος στα έσοδα :

• ο φορολογικός συντελεστής, και

• η συμπεριφορά και η αντίδραση των καταθετών.

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗΣ

Στο θέμα της φορολογικής επιβάρυνσης όσων έχουν καταθέσεις σε ελβετική τράπεζα, εξετάζεται να ακολουθηθεί το μοντέλο της συμφωνίας με Αυστρία και Βρετανία, δηλαδή μέσος συντελεστής 25%. Αυτό, που επιδιώκεται, είναι ένας συντελεστής, τόσο υψηλός, που να ικανοποιεί το περί δικαίου αίσθημα, και ταυτόχρονα τόσο χαμηλός, ώστε να μην είναι αποτρεπτικός για την αποδοχή της συμφωνίας από τους υπόχρεους.

ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΚΑΤΑΘΕΤΩΝ
 

Ο παραπάνω παράγοντας είναι και ο πλέον καθοριστικός για τον επόμενο, δηλαδή το πώς θα αντιδράσουν οι καταθέτες. Κι αυτό, γιατί – μόλις γίνουν γνωστοί οι σχετικοί όροι – οι πελάτες των ελβετικών τραπεζών έχουν το δικαίωμα να αποσύρουν τα χρήματά τους, χωρίς καμία επίπτωση, πριν αρχίσει να ισχύει η συμφωνία.

Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα τα έσοδα από τη ρύθμιση να είναι πενιχρά για το ελληνικό Δημόσιο.

Την ίδια εκτίμηση, πέραν του οικονομολόγου, κάνουν και παράγοντες της επιχειρηματικής κοινότητας στη Ζυρίχη και στη Γενεύη. "Το παραθυράκι, που υπάρχει σε ό,τι αφορά το πώς μπορούν να κινηθούν οι καταθέτες μέχρι να ισχύσει η συμφωνία, είναι αυτό, το οποίο θα ελαχιστοποιήσει τα όποια οφέλη για τα ταμεία του Δημοσίου", υποστηρίζουν.

Στην περίπτωση, μάλιστα, των Ελλήνων καταθετών, θα υπάρχει άπλετος χρόνος κινήσεων, καθώς η συμφωνία δεν πρόκειται να τεθεί σε εφαρμογή πριν από το 2014.