Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα πρέπει να αναλάβει από την αρχή του 2014 πλήρως την ευθύνη εποπτείας των τραπεζών της Ευρωζώνης, αναφέρει έκθεση του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Χέρμαν Βαν Ρομπάι που θα συζητηθεί στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις 13 -14 Δεκεμβρίου, δείχνοντας ότι η δημιουργία της "τραπεζικής ένωσης" θα πάρει περισσότερο χρόνο από ότι αναμενόταν.
Η 15σέλιδη έκθεση, που σκιαγραφεί το μέλλον της οικονομικής και νομισματικής ένωσης, αναφέρει επίσης ότι έως το τέλος του Μαρτίου του 2013 θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το πλαίσιο που θα επιτρέπει την απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των προβληματικών τραπεζών της από το ταμείο διάσωσης της Ευρωζώνης. Συνιστά, επίσης, στις 17 χώρες της Ευρωζώνης να θεσπίσουν μετά το 2014 ένα ανεξάρτητο "δημοσιονομικό ταμείο", το οποίο θα μπορεί να βοηθά τις χώρες να απορροφούν εφάπαξ οικονομικά σοκ, εφόσον επιτυγχάνουν επίσης τους οικονομικούς στόχους τους.
Ένα τέτοιο "δημοσιονομικό ταμείο" θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση για την κοινή έκδοση χρέους από τις χώρες της Ευρωζώνης, χωρίς αυτό να σημαίνει αναγκαστικά μία αμοιβαιοποίηση όλου του χρέους της Ευρωζώνης, κάτι στο οποίο είναι σταθερά αντίθετη η Γερμανία. "Σε μία πιο μακροπρόθεσμη προοπτική, μία κρίσιμη πλευρά του μελλοντικού δημοσιονομικού ταμείου, που πρέπει να εξετασθεί προσεκτικά, θα ήταν η πιθανή ικανότητά του να δανείζεται", αναφέρει η έκθεση και προσθέτει: "Ένα δημοσιονομικό ταμείο της Ευρωζώνης θα μπορούσε πράγματι να αποτελέσει μία κατάλληλη βάση για την κοινή έκδοση χρέους, χωρίς προσφυγή στην αμοιβαιοποίηση του κρατικού χρέους".
Το πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση ενός ανεξάρτητου ταμείου της Ευρωζώνης θα είναι το σύστημα κοινής εποπτείας των τραπεζών και εκκαθάρισης ή αναδιάρθρωσης των προβληματικών τραπεζών, που θα οδηγεί στην επιβολή ζημιών στους ιδιώτες επενδυτές τους. Όταν ο ενιαίος μηχανισμός εποπτείας από την ΕΚΤ λειτουργήσει, θα ανοίξει ο δρόμος για να λαμβάνουν βοήθεια οι προβληματικές τράπεζες από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Εποπτείας αντί από τις κυβερνήσεις τους. Στα σχέδια αυτά, ωστόσο, υπάρχουν αντιρρήσεις από τη Γερμανία, η οποία ανησυχεί ότι μπορεί να εξελιχθούν σε ένα πλαίσιο βοήθειας των τραπεζών ασθενέστερων οικονομικά χωρών από τις ισχυρότερες χώρες.
Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων η έκθεση ετοιμάσθηκε σε συνεργασία με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, τον Πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και τον Πρόεδρο του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.