Στον πάτο (όχι τον άσπρο, το μαύρο!) βρίσκεται η Ελλάδα όσον αφορά στην παραγωγή κρασιού στην Ευρώπη, όπως δείχνουν τα στοιχεία σχετικής έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Μέχρι το τέλος του 2015, αναμένεται να έχουν παραχθεί μόλις 2,65 εκατομμύρια εκατόλιτρα κρασιού δηλαδή 5% λιγότερο σε σχέση με πέρυσι (2014) και 11% λιγότερο σε σχέση με το μέσο όσο ρης τελευταίας πενταετίας.
Στην πρώτη θέση όχι μόνον της ευρωπαϊκής αλλά και της παγκόσμιας λίστας είναι η Ιταλία με 48,8 εκατομμύρια εκατόλιτρα! Δεύτερη η παραδοσιακή πρωταθλήτρια Γαλλία, τρίτη η Ισπανία ενώ τέταρτη (και πιο πάνω από την Ελλάδα!!) η Γερμανία.
Να σημειωθεί βέβαια ότι μεγαλύτερη ποσότητα δεν σημαίνει απαραίτητα και μεγαλύτερα έσοδα για το κράτος, ωστόσο τα 2,65 εκατ. για την Ελλάδα θεωρούνται μικρή ποσότητα.
Το 2014 η μέση τιμή των εξαγωγών ιταλικού κρασιού ήταν €2,5/ λίτρο, ενώ για το γαλλικό ήταν €5,4/ λίτρο.
Στην Ευρώπη παράγεται σχεδόν η μισή ποσότητα της παγκόσμιας παραγωγής κρασιού.