Εξοικονόμηση 2 δισ. ευρώ μπορεί να επιτευχθεί για την Ελλάδα μετά τη σημερινή υιοθέτηση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο της πρότασης της Επιτροπής για αναδρομική αλλαγή των κανόνων στην παροχή ευρωπαϊκών πόρων σε αναπτυξιακά έργα για τα έτη 2007 ως 2013.
Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, την οποία το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπερψήφισε σήμερα, περιλαμβάνει την πρόωρη αποδέσμευση του τελευταίου 5% των εναπομενουσών πληρωμών της ΕΕ, που συνήθως διατηρούνται μέχρι το κλείσιμο των προγραμμάτων το 2017, και την πλήρη κατάργηση της ανάγκης για εθνική συγχρηματοδότηση, που σημαίνει συγχρηματοδότηση της ΕΕ σε ποσοστό 100% για την περίοδο 2007-2013. Αυτό εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε άμεση πρόσθετη ρευστότητα ύψους 500 εκατ. ευρώ και εξοικονόμηση 2 δισ. ευρώ περίπου για τον ελληνικό προϋπολογισμό.
Επιπλέον, η πρόταση της Επιτροπής αυξάνει το ποσοστό της αρχικής προχρηματοδότησης για τα προγράμματα της περιόδου 2014-2020 στην Ελλάδα κατά 7 εκατοστιαίες μονάδες, γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να διατεθεί εμπροσθοβαρώς ένα επιπλέον δισεκατομμύριο ευρώ.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαιρέτισε την ψήφο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η όποια -όπως τονίζει σε ανακοίνωσή της- “ανοίγει τον δρόμο για την ταχεία εφαρμογή του Προγράμματος για την Απασχόληση και την Ανάπτυξη στην Ελλάδα”, το οποίο υπέβαλε στις 15 Ιουλίου. Στόχος είναι να επιτραπεί στην Ελλάδα να κάνει πλήρη χρήση των κονδυλιών της ΕΕ και να χορηγηθεί ρευστότητα στην ελληνική οικονομία.
Η Ελλάδα αναμένεται να λάβει πάνω από 35 δισ. ευρώ, τα όποια έχουν ήδη δεσμευτεί στον προϋπολογισμό της ΕΕ κατά την περίοδο 2014-2020 στο πλαίσιο των Ευρωπαϊκών Διαρθρωτικών και Επενδυτικών Ταμείων.
Η Επιτροπή υπενθυμίζει, επίσης, ότι παρέχει τεχνική συνδρομή και εμπειρογνωμοσύνη στην Ελλάδα με τη νέα υπηρεσία στήριξης διαρθρωτικής μεταρρύθμισης (SRSS), προκειμένου να διασφαλίζεται η ταχεία ενεργοποίηση των κονδυλιών και η βέλτιστη χρήση τους για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την ενίσχυση της ανάπτυξης.
Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναμένεται να τεθεί σε ισχύ στα μέσα Οκτωβρίου.