Να υπάρξει φορολογική ελάφρυνση για τις επιχειρήσεις ζητούν οι επιχειρηματίες προκειμένου να ενισχυθούν.
Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα την έρευνα με τίτλο "Αξιολόγηση των Αναπτυξιακών Προτάσεων και των Επιλογών Βελτίωσης της Βιωσιμότητας των Επιχειρήσεων".
Δίνοντας στη δημοσιότητα την έρευνα, ο πρόεδρος της ΚΕΕΕ και του ΕΒΕΑ, κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος, δήλωσε: "Όπως καταδεικνύεται από την έρευνα, το μείζον πρόβλημα για την αγορά τη δεδομένη περίοδο είναι η υπερφορολόγηση των επιχειρήσεων, αλλά και η αδυναμία των τραπεζών να τους χορηγήσουν τα αναγκαία κεφάλαια κίνησης. Στα δύο αυτά μεγάλα ζητήματα, η κυβέρνηση θα πρέπει να δώσει άμεσα λύσεις. Το υπό κατάρτιση φορολογικό νομοσχέδιο θα πρέπει να έχει αναπτυξιακή διάσταση και όχι εισπρακτική, ενώ είναι αναγκαία και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με όρους που θα διασφαλίζουν τη διοχέτευση ρευστότητας στην αγορά".
Πιο αναλυτικά, οι 9 στους 10 (91%) συμμετέχοντες θεωρούν καταλληλότερη την ενίσχυση της αγοράς μέσω φορολογικών ελαφρύνσεων, μειώσεων των φορολογικών συντελεστών και ενίσχυσης των επιδοτήσεων, σε αντίθεση με την ενίσχυση της ρευστότητας των τραπεζών. Το γεγονός αυτό επισημαίνει, για ακόμα μια φορά, τη δυνατότητα και την εμπιστοσύνη που διαθέτει η αγορά στις ικανότητές της, θεωρώντας ότι μπορεί να υπάρξει ορθολογική λειτουργία των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον Ελλαδικό χώρο αλλά και πραγματική δυνατότητα για ανάκαμψη, εφόσον το φορολογικό καθεστώς γίνει ευνοϊκότερο για τη λειτουργία των επιχειρήσεων και ενισχυθούν τα κοινοτικά και εθνικά προγράμματα επιδοτήσεων.
Το 51% των συμμετεχόντων είναι δυσαρεστημένοι από την ανταπόκριση των τραπεζών στα αιτήματά τους για χρηματοδότηση, ενώ το 28% δήλωσε ότι δεν έχει καταφύγει σε τραπεζικό δανεισμό μέχρι στιγμής. Το 15% χαρακτήρισε ως μέτρια την ανταπόκριση των τραπεζών στα αιτήματά τους, ενώ το υπόλοιπο 6% δήλωσαν πλήρως ικανοποιημένοι από τη στάση τους.
Περισσότεροι από 4 στους 10 (42%) συμμετέχοντες αμφιβάλλουν για το εάν θα είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις φορολογικές τους υποχρεώσεις, ενώ 3 στους 10 (29%) δήλωσαν ότι αδυνατούν να εκπληρώσουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις. Το 24% των συμμετεχόντων δήλωσαν ότι είναι πιθανό να μπορέσουν να εκπληρώσουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις, ενώ μόλις το 5% απάντησε θετικά.
Η πλειοψηφία των συμμετεχόντων (55%) θεωρεί ότι οι αποκρατικοποιήσεις και η απελευθέρωση κλειστών επαγγελμάτων θα προσελκύσουν επενδύσεις και θα δημιουργήσουν επιπλέον θέσεις εργασίας, ενώ το 23% το θεωρεί απίθανο και το 22% αδύνατο.
Το τελευταίο ερώτημα τονίζει τις ενέργειες τις οποίες θα ακολουθούσαν οι συμμετέχοντες επιχειρηματίες ώστε να εξασφαλίσουν την βιωσιμότητα των επιχειρήσεων τους. Το 26% απάντησε ότι θα κατέφευγαν σε πιο ευέλικτες μορφές εργασίας, το 25% θα μετέφερε την έδρα ή και τις εγκαταστάσεις του στο εξωτερικό, το 18% θα μείωνε το προσωπικό, το 16% θα κατέφευγε σε μειώσεις μισθών, ενώ το 15% θα μετέφερε την έδρα του στο εξωτερικό.