"Η ενεργειακή κατανάλωση των κτιρίων γραφείων στην Ελλάδα είναι από τις μεγαλύτερες στις ευρωπαϊκές χώρες, όπως έχει διαπιστωθεί από σχετικές έρευνες. Επομένως, τα έργα ενεργειακής αναβάθμισης μπορούν να έχουν άμεσο θετικό αντίκτυπο στις επιχειρήσεις - χρήστες αυτών των κτιρίων. Μπορούν να περιορίσουν από την πρώτη μέρα, σχεδόν, τα λειτουργικά τους κόστη και να συμβάλουν στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς τους".
Aυτό σημείωσε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και πρόεδρος του ΕΒΕΑ Αθηνών Κ. Μίχαλος σε εκδήλωση της Αμερικανικής Πρεσβείας, με θέμα την εξοικονόμηση ενέργειας και τα πράσινα κτίρια και πρόσθεσε ότι "οι ευκαιρίες που παρέχονται από την πολιτεία για την ενθάρρυνση επενδύσεων ενεργειακής αναβάθμισης σε κτίρια, με χρηματοδοτική στήριξη από κοινοτικούς πόρους, δεν ήταν ως τώρα δυνατόν να αξιοποιηθούν πλήρως, λόγω της ασφυκτικής έλλειψης ρευστότητας στην οικονομία".
Ο κ. Μίχαλος εξέφρασε την αισιοδοξία ότι, θα υπάρξουν σημάδια βελτίωσης σε αυτό τον τομέα με την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος και υπογράμμισε: "είναι ένα βήμα αναγκαίο, αλλά όχι αρκετό. Όπως γνωρίζουμε όλοι πολύ καλά, απαραίτητη προϋπόθεση για να αντληθεί ρευστότητα και να κινητοποιηθούν νέες επενδύσεις, είναι η αποκατάσταση κλίματος σταθερότητας. Είναι επομένως σημαντικό να υπάρξει οριστική λύση στο θέμα του χρέους, ώστε να επιστρέψει η εμπιστοσύνη στις αγορές και στην επενδυτική κοινότητα. Οι πρόσφατες αποφάσεις του Eurogroup για την Ελλάδα δείχνουν ότι πλέον κινούμαστε προς αυτή την κατεύθυνση. Από εκεί και πέρα, είναι στο χέρι και των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον κλάδο, να κινηθούν έγκαιρα και σωστά για την αξιοποίηση των ευκαιριών της επόμενης μέρας. Να αναλάβουν εξωστρεφείς πρωτοβουλίες, να αντλήσουν προηγμένη τεχνογνωσία από το εξωτερικό, να επενδύσουν στην ανάπτυξη καινοτομιών που ανταποκρίνονται στο κλίμα, αλλά και στην αρχιτεκτονική παράδοση της χώρας μας".
Τέλος, ο κ. Μιχαλος σημείωσε ότι η πράσινη ανάπτυξη είναι ένας από τους πιο ελπιδοφόρους τομείς για την ελληνική αλλά και για την παγκόσμια οικονομία και ότι αποτελεί πηγή ευκαιριών για την αναζωογόνηση των επιχειρήσεων, για την απασχόληση, για την τόνωση των τοπικών οικονομιών.
"Σε αυτόν ακριβώς τον τομέα, η Ελλάδα διαθέτει σπουδαία φυσικά πλεονεκτήματα, αλλά και μεγάλα περιθώρια για την αξιοποίησή τους. Ειδικά σε συγκεκριμένα πεδία, όπως είναι η αναβάθμιση της ενεργειακής αποδοτικότητας στον κτιριακό τομέα, η διαχείριση αποβλήτων κ.ά., η χώρα μας μπορεί και πρέπει να κάνει ταχύτερα βήματα προσαρμογής" υπογράμμισε ο ίδιος.