Η ευρωζώνη πέρασε το σημείο καμπής και οδεύει από τη διαχείριση της κρίσης προς την εφαρμογή πολιτικών με στόχο την εισαγωγή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, δηλώνει ο ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για Οικονομικές Υποθέσεις Ολι Ρεν στην εφημερίδα Financial Times Deutschland.
"Το τελευταίο σημείο κορύφωσης της κρίσης ήταν τον Ιούνιο, στο χρονικό σημείο των εκλογών στην Ελλάδα. Τώρα έχουμε την αντίστροφη τάση", λέει.
Ο Ολι Ρεν αναφέρεται στις πολιτικές δημοσιονομικής λιτότητας που εφαρμόσθηκαν από κυβερνήσεις χωρών της ευρωζώνης και συνέβαλαν στη μείωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων εντός της νομισματικής ένωσης και επισημαίνει ότι το καλοκαίρι οι κυβερνήσεις και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σταθεροποίησαν την κατάσταση.
Ο ευρωπαίος επίτροπος εκτιμά ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα σε επίπεδο ευρωζώνης θα ανέλθει σε 3% του ΑΕΠ το 2012 και σε 2,5% το επόμενο έτος.
"Πολλά από αυτά που κάνουμε τώρα, όπως η καταβολή πιστώσεων στην Ισπανία και την Ελλάδα, είχαν ήδη αρχίσει από το καλοκαίρι", λέει.
Ο Ολι Ρεν θεωρεί ότι είναι δυνατόν να γίνουν αποδεκτές ελαφρές καθυστερήσεις στη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, εάν μία χώρα έχει ανακτήσει την αξιοπιστία της μετά την εισαγωγή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, ενώ επαινεί τη Γαλλία για τον στόχο της επαναφοράς του ελλείμματος στο 3% του ΑΕΠ το 2013.
"Η διαρθρωτική προσέγγιση συμπίπτει με τις συστάσεις μας", λέει προσθέτοντας ότι οι Βρυξέλλες μπορεί να επιδείξουν ευελιξία αν η Γαλλία δεν επιτύχει τον στόχο του 3%, υπό την προϋπόθεση της μείωσης του διαρθρωτικού ελλείμματος.