“Η επίτευξη των στόχων που συμφωνήθηκαν με τους δανειστές αποτελεί μονόδρομο σωτηρίας για την ελληνική οικονομία, αλλά δεν μπορεί να είναι μονόδρομος το μείγμα πολιτικής που θα εφαρμοστεί προς αυτή την κατεύθυνση”. Αυτό υπογράμμισε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας Κωνσταντίνος Μίχαλος σε απογευματινή εκδήλωση του επιμελητηρίου για τις απόψεις των πολιτικών κομμάτων σχετικά με την έξοδο από την κρίση.
Όπως είπε ο κ. Μίχαλος: "Δεν μπορεί ο ιδιωτικός τομέας και οι εργαζόμενοι σε αυτόν να πληρώσουν για μια ακόμη φορά το λογαριασμό. Δεν μπορεί ο επιχειρηματικός κόσμος να σηκώσει άλλα βάρη, για να καλύπτει το κόστος του πελατειακού κράτους και την ανικανότητα διαδοχικών κυβερνήσεων να πατάξουν τη φοροδιαφυγή και τη διαφθορά".
Δυνατότητες και εναλλακτικές επιλογές υπάρχουν, σύμφωνα με το ΕΒΕΑ και, όπως υπενθύμισε ο κ. Μίχαλος, στο πλαίσιο μελέτης που εκπόνησε το επιμελητήριο, προτείνεται η απόσυρση μιας σειράς φορολογικών μέτρων: Η αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ και του φόρου νομικών προσώπων, η προκαταβολή φόρου, ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ, η εισφορά αλληλεγγύης και ο φόρος πολυτελείας. “Το σύνολο των μέτρων που προτείνεται να αποσυρθούν ή να καταργηθούν αντιστοιχεί σε 4,6 δισ. ευρώ. Στη θέση τους, προτείνεται ένα σύνολο υποκατάστατων μέτρων ύψους 4,6 δισ. ευρώ, καθώς και ρήτρες θετικής βελτίωσης, που θα προκύψουν από προτεινόμενα μέτρα αύξησης των εσόδων, ύψους άνω των 1,7 δισ. ευρώ”.
"Το ζητούμενο, όμως, δεν είναι μόνο η δημοσιονομική πολιτική. Χρειάζεται άμεσα ένα εθνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων και πολιτικών, με στόχο την επανεκκίνηση της οικονομίας και την ενίσχυση της ανάπτυξης... Είτε μας αρέσει είτε όχι χρειάζονται ιδιωτικά κεφάλαια. Χρειάζονται καινούριες επενδύσεις, για να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας, εισοδήματα και έσοδα για το Δημόσιο και τα Ταμεία. Κι αυτό απαιτεί ένα ευνοϊκότερο επιχειρηματικό περιβάλλον. Με λιγότερους φόρους, με περισσότερα κίνητρα, με απλούστερο νομοθετικό πλαίσιο, με λιγότερη γραφειοκρατία, με αποτελεσματικότερη δημόσια διοίκηση, με περισσότερο ανταγωνισμό στις αγορές και χρειάζεται, επίσης, ένας βασικός στρατηγικός σχεδιασμός. Ένα σχέδιο που θα κατευθύνει στοχευμένα τους διαθέσιμους πόρους σε τομείς και κλάδους υψηλής προστιθέμενης αξίας, στην ενθάρρυνση της καινοτομίας", όπως ανέφερε ο κ. Μίχαλος.
Τέλος, σημείωσε ότι, πέρα από τις επιμέρους δράσεις, η υπ' αριθμόν ένα προϋπόθεση για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας είναι η πολιτική σταθερότητα.