Πεδίο επενδυτικών ευκαιριών στην Ελλάδα βλέπει το CNBC

Μπορεί η Ελλάδα να συμφώνησε μόλις τον προηγούμενο μήνα σε ένα τρίτο πακέτο διάσωσης όμως ήδη ανοίγεται πεδίο επενδυτικών ευκαιριών, σύμφωνα με χρηματοοικονομικούς αναλυτές που μιλούν στο αμερικανικό CNBC. Οι αναλυτές τονίζουν ότι με μοναδικό όρο να τηρηθούν οι συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις, πολύ σύντομα θα είναι η ιδανική στιγμή να γίνουν επενδύσεις στην Ελλάδα.

"Τώρα είναι η ώρα να επενδύσει κανείς στην Ελλάδα", δήλωσε στο αμερικανικό δίκτυο, ο Φρανσέσκο Σταράτσε, διευθύνων σύμβουλος της ιταλικής Enel. Ενώ ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών, Πιερ Κάρλο Πάντοαν, χαρακτήρισε την Ελλάδα ως "μια αναδυόμενη οικονομία στην ανοδική της τροχιά" και πρόσθεσε ότι "αν προσπαθήσει κανείς να δει την Ελλάδα μετά από πέντε με 10 χρόνια, θα διαπιστώσει ότι αν εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις, η δυνητική ανάπτυξη θα κινηθεί υψηλότερα, η αναποτελεσματικότητα θα υποχωρήσει, οι θέσεις εργασίας θα αυξηθούν, ενώ η εμπιστοσύνη θα επανακτηθεί".

Το CNBC επικαλείται μεταξύ άλλων τις αποδόσεις του 10ετούς ελληνικού ομολόγου, μία αξιόπιστη ένδειξη. Συγκεκριμένα, αναφέρει πως η απόδοση του 10ετους τίτλου, η οποία κινείται αντίστροφα από την τιμή, βρίσκεται στο 9% από 19% τον Ιούλιο, αποτυπώνοντας έτσι ότι ο κίνδυνοι για την Ελλάδα έχουν μειωθεί.

Επιφυλακτικοί παραμένουν, ωστόσο, οι αναλυτές, υποστηρίζοντας ότι το ρίσκο δεν έχει ακόμα εξαλειφτεί, ιδιαίτερα μετά την προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

"Ο κίνδυνος μη σχηματισμού κυβέρνησης θα προκαλέσει κατακερματισμό και θα ανοίξει την πόρτα για τρίτη εκλογική αναμέτρηση μέσα στην χρονιά", δήλωσε στο CNBC η Tina Fordham, επικεφαλής πολιτικής ανάλυσης στη Citi.

"Αδιαμφισβήτητα, υπάρχουν μεταρρυθμίσεις στην οικονομία και στο ασφαλιστικό που εκκρεμούν και πρέπει να εφαρμοστούν. Την ώρα που η Ελλάδα βρίσκεται σε τροχιά αποφυγής ενός Grexit, αν δεν εφαρμόσει τις απαραίτητες αλλαγές, σε τρία ή τέσσερα χρόνια μπορεί να βρισκόμαστε εκεί που ήμασταν πριν μερικούς μήνες", τόνισε ο Randy Frederik, managing director στην Charles Schwab.

Βέβαιος ότι η επένδυσή του θα αποδώσει εμφανίζεται στο CNBC και ο Wilbur Ross, ο οποίος έχει επενδύσει στην Eurobank.