“Είναι καιρός το πολιτικό σύστημα να προσγειωθεί στην πραγματικότητα και να κάνει ό,τι απαιτείται για να σταθεί η χώρα και πάλι στα πόδια της”, τόνισε κατά την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων στη Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ και της ΚΕΕ Κωνσταντίνος Μίχαλος, καταθέτοντας τις προτάσεις του επιχειρηματικού κόσμου για την οικονομία, ανεξαρτήτως του ποια θα είναι η κυβέρνηση που θα προκύψει από τις επικείμενες εκλογές.
Ο κ. Μίχαλος αναφέρθηκε στη μελέτη που εκπόνησε το ΕΒΕΑ, προτείνοντας την απόσυρση μιας σειράς φορολογικών μέτρων: της αύξησης των συντελεστών του ΦΠΑ και του φόρου νομικών προσώπων, της προκαταβολής φόρου, του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ, της εισφοράς αλληλεγγύης και του φόρου πολυτελείας. Στη θέση τους προτείνει ένα σύνολο υποκατάστατων μέτρων ύψους 4,6 δισ. ευρώ, καθώς και ρήτρες θετικής βελτίωσης, που θα προκύψουν από προτεινόμενα μέτρα αύξησης των εσόδων, ύψους άνω των 1,7 δισ. ευρώ.
Η μελέτη του ΕΒΕΑ περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, προτάσεις για:
- τη διερεύνηση της σκοπιμότητας και της αποτελεσματικότητας των φορέων του Δημοσίου
- τη ριζική αναδιάρθρωση του πλαισίου λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης, την αναδιάρθρωση του συστήματος χρηματοδότησης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης
- την αναθεώρηση της πρακτικής των δεσμευμένων πόρων υπέρ τρίτων
- την αναβάθμιση του ασφαλιστικού συστήματος
- την ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης της φορολογίας εισοδήματος με εξορθολογισμό των φορολογικών συντελεστών
- τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και τη βελτίωση της εισπραξιμότητας των φόρων.
Ωστόσο, όπως σημείωσε ο κ. Μίχαλος, το ζητούμενο δεν είναι μόνο η δημοσιονομική πολιτική, αλλά χρειάζεται άμεσα ένα εθνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων και πολιτικών, με στόχο την επανεκκίνηση της οικονομίας και την ενίσχυση της ανάπτυξης, και έθεσε ως προτεραιότητα την αναστροφή του αρνητικού επενδυτικού κλίματος. “Χρειάζονται συγκεκριμένες και ουσιαστικές παρεμβάσεις, με στόχο η Ελλάδα να γίνει ξανά ελκυστική για επενδύσεις. Να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στις προοπτικές της οικονομίας και να κινητοποιηθούν ή να ξεπαγώσουν επιχειρηματικά σχέδια και πρωτοβουλίες”, επεσήμανε χαρακτηριστικά.
Όπως σημείωσε, η προσπάθεια για την ανάκαμψη της εθνικής οικονομίας, περνά από τρεις προϋποθέσεις:
- τη διαμόρφωση ενός ορθολογικού μείγματος δημοσιονομικής πολιτικής
- την ταχεία αποκατάσταση της λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος
- την προώθηση τολμηρών μεταρρυθμίσεων, με κύριο στόχο τη βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος.
Στη διασφάλιση και των τριών αυτών των προϋποθέσεων, κατά τον ίδιο, επιδρά καθοριστικά ένας παράγοντας: η πολιτική σταθερότητα.
Καταλήγοντας, ο κ. Μίχαλος ανέφερε:
“Ο επιχειρηματικός κόσμος και ειδικά οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν αντέχουν άλλη αβεβαιότητα. Χρειάζονται σταθερό έδαφος και βιώσιμο κλίμα για να παραμείνουν στη ζωή. Για να διατηρήσουν θέσεις εργασίας. Για να ανακτήσουν τις δυνάμεις τους και να στηρίξουν την αναπτυξιακή προσπάθεια του τόπου.
Ελπίδα και αίτημα των επιχειρήσεων είναι οι εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου να κλείσουν επιτέλους τον κύκλο της αβεβαιότητας και της αστάθειας. Ζητούμε από τις πολιτικές δυνάμεις να συναινέσουν και να συνεργαστούν, για την ανάδειξη μιας κυβέρνησης με ορίζοντα τετραετίας.
Μιας κυβέρνησης, η οποία θα αφήσει στην άκρη τις κομματικές ή εσωκομματικές στρατηγικές. Μια κυβέρνηση που θα εργαστεί από την επόμενη κιόλας ημέρα για τη διασφάλιση της σταθερής πορείας της χώρας εντός του ευρώ. Για την αποκατάσταση της κοινωνικής συνοχής, όχι μέσα από την αναδιανομή ανύπαρκτων πόρων, αλλά μέσα από την αύξηση του εθνικού πλούτου.
Σε αυτή την προσπάθεια, εμείς θα είμαστε παρόντες. Θα συμμετέχουμε στο διάλογο με ρεαλιστικές και υπεύθυνες προτάσεις. Θα εκφράζουμε, όπως πάντα, καθαρά και δυνατά τη φωνή του παραγωγικού κόσμου”.