“Πολυεθνικές εγκαταλείπουν άρον – άρον τον Ευρωπαϊκό Νότο”

Μαζικό κύμα αποχωρήσεων μεγάλων πολυεθνικών από τη νότια Ευρώπη, έπειτα από μία δεκαετία παρουσίας καταγράφει η Wall Street Journal.

Η εφημερίδα αναφέρεται στην Kimberly-Clark Corp η ποία ανακοίνωσε ότι προχωράει στη διακοπή των δραστηριοτήτων της παραγωγής βρεφικών πανών Huggies στην Ευρώπη. Αιτία η υπογεννητικότητα, οι χαμηλές τιμές και ο ανταγωνισμός.

Ανάλογες κινήσεις έκαναν η Alcoa Inc, παγκόσμιος κολοσσός αλουμινίου με έδρα τις ΗΠΑ, και ο γαλλικός όμιλος ειδών πολυτελείας PPR SA. Συγκεκριμένα μειώνουν σταδιακά τη δραστηριότητά τους ή αποχωρούν ολοκληρωτικά από χώρες της νότιας Ευρώπης .

Στο επίκεντρο του προβλήματος βρίσκονται τα μέτρα λιτότητας που έχουν τεθεί σε εφαρμογή από τις κυβερνήσεις και η καταβύθιση της κατανάλωσης, κάτι που φαίνεται να το γνωρίζουν καλά ακόμα και γερμανικές εταιρείες, όπως επισημαίνει σκωπτικά η αμερικανική εφημερίδα.

Για παράδειγμα η γερμανική Putzmeister Holding GmbH δραστηριοποιείται στην παρασκευή τσιμέντου αποχωρεί από Ιταλία και Ισπανία, έπειτα από μία δεκαετία έντονης παρουσίας και επενδύσεων.

Οπως δήλωσε χαρακτηριστικά στη WSJ, ο διευθύνων σύμβουλος της Putzmeister Νόρμπερτ Σόουτς "για να αναπτυχθεί η επιχείρησή μας χρειάζονται τρία πράγματα: αύξηση χρήματος, αύξηση πληθυσμού και υγιείς κρατικοί προϋπολογισμοί. Στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης αυτές οι συνθήκες απουσιάζουν και η κατάσταση δεν πρόκειται να βελτιωθεί τα επόμενα χρόνια". Ηδη η Putzmeister έχει στρέψει τις δραστηριότητές της σε αναδυόμενες αγορές όπως η Βραζιλία και η Τουρκία.

Αλλες εταιρείες οι οποίες αποσύρουν τις επενδύσεις τους είναι η γερμανική φαρμακευτική Merck KgaA, η οποία μείωσε προσφάτως το εργατικό της δυναμικό στην Ισπανία κατά 20% και η Compass Group, με έδρα τη Βρετανία, η οποία έβαλε λουκέτο στα εστιατόρια που διατηρούσε κατά μήκος του εθνικού δικτύου της Πορτογαλίας.