Σε ταβέρνες, ιατρεία και συνεργεία “ακροβολίζεται” η Εφορία

Ένα πρωτοφανές κυνήγι κατά της εκτεταμένης φοροδιαφυγήςσε μεγάλο φάσμα της ελληνικής οικονομίας ξεκινούν οι ελεγκτές της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, αλλά και οι εφοριακοί που θα κλείνουν τις εφορίες και θα βγαίνουν για ελέγχους.

Μέσα στις επόμενες μέρες ξεκινάει ένα νέο σύστημα ελέγχων με ενισχυμένη παρουσία εφοριακών και ακροβολισμένους ελεγκτές. Πλέον υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες να βγείτε από ένα κατάστημα από το οποίο μόλις αγοράσατε ένα προϊόν ή από ένα ιατρείο ή από ένα συνεργείο αυτοκινήτων να σας ζητήσουν την απόδειξη ή πληροφορίες για τις υπηρεσίες που λάβατε.

Στην περίπτωση που διαπιστωθεί ότι ο πελάτης καταστήματος δεν διαθέτει απόδειξη για τα προιόντα αγόρασε - ή αρνείται να την επιδείξει - τότε ο έλεγχος θα συνεχίζεται εντός του καταστήματος ή της επιχείρησης.

Ταβέρνες, εστιατόρια, μπαρ

Ειδικότερα όταν πρόκειται για ελέγχους που διενεργούνται σε ταβέρνες , εστιατόρια , μπαρ, καφενεία και πιτσαρίες ή γενικά καταστήματα εστίασης και αναψυχής, οι ελεγκτές θα εισέρχονται στο κατάστημα για να ελέγξουν την έκδοση αποδείξεων. « Ευνόητο είναι ότι στις περιπτώσεις επιχειρήσεων εστιάσεως και αναψυχής (π.χ. ταβέρνες, εστιατόρια, ψησταριές, πιτσαρίες, καφενεία, μπαρ κ.λπ.), η είσοδος εντός του καταστήματος ή στους εξωτερικούς χώρους αυτού είναι απαραίτητη, προκειμένου να διαπιστωθεί η έκδοση παραστατικού λιανικής πώλησης για την επιτόπια κατανάλωση φαγητών, ποτών, κ.λπ» σημειώνεται χαρακτηριστικά στην εκγύκλιο.

Ιατρεία, συνεργεία, εκπαιδευτήρια

Ιδιαίτερες οδηγίες δίδονται για τους ελέγχους σε μια σειρά επαγγελματιών οι οποίοι μέχρι το τέλος του 2013 είχαν υποχρέωση τήρησης πρόσθετων βιβλίων ασφαλών πληροφοριών. Πρόκειται για ιατρεία, συνεργεία, εκπαιδευτήρια, γυμναστήρια και άλλες επαγγελματικές ομάδες για τις οποιες από την 1η Ιανουαρίου 2014 καταργήθηκε η υποχρέωση τήρησης πρόσθετων βιβλίων. Στις περιπτώσεις αυτές οι ελεγτκές θα «ζητούν πληροφορίες από τους εξερχόμενους πελάτες για τις υπηρεσίες που τους παρείχαν οι παραπάνω επαγγελματίες φορολογούμενοι και στη συνέχεια να ελέγχουν αν εκδόθηκαν τα προβλεπόμενα παραστατικά».

Εκπρόθεσμες δηλώσεις ΦΠΑ

Στην εγκύκλιο επισημαίνεται επίσης ότι «ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίδεται στις περιπτώσεις που διαπιστώνεται η μη απόδοση ή η ανακριβής απόδοση Φ.Π.Α. και παρακρατούμενων και επιρριπτόμενων φόρων. Στις περιπτώσεις αυτές θα υποδεικνύεται εγγράφως, με απλή κοινοποίηση σχετικού σημειώματος, στον υπόχρεο να εκπληρώσει τις φορολογικές υποχρεώσεις του, υποβάλλοντας εκπρόθεσμες αρχικές ή τροποποιητικές δηλώσεις με τις νόμιμες προσαυξήσεις. Για τα παραπάνω θα ενημερώνεται εγγράφως και η αρμόδια για τον έλεγχο Δ.Ο.Υ. (εφόσον είναι άλλης αρμοδιότητας) προκειμένου σε περίπτωση μη υποβολής των προαναφερόμενων δηλώσεων να προγραμματίσει και διενεργήσει τους σχετικούς ελέγχους.

Σε περίπτωση που από τις υποβληθείσες δηλώσεις Φ.Π.Α. επιχειρήσεων που πωλούν αγαθά ή παρέχουν υπηρεσίες που υπόκεινται σε διαφορετικούς συντελεστές Φ.Π.Α (π.χ φαρμακεία, εστιατόρια κ.λπ.) προκύπτουν υπόνοιες μετακύλησης του Φ Π.Α στο χαμηλότερο συντελεστή, η αρμόδια για τον έλεγχο Δ.Ο.Υ. θα προχωρά σε έλεγχο».