Ντέκλαν Κοστέλο (Ευρωπαϊκή Επιτροπή), Ράσμους Ρίφερ (ΕΚΤ) και Νικόλα Τζιαμαρiόλι (ESΜ) βρίσκονται σήμερα, Τετάρτη, στην Αθήνα για το κυρίως μέρος των διαπραγματεύσεων, χωρίς να έχει λυθεί ακόμα το άν θα επισκεφτούν και τα υπουργεία – κάτι που η κυβέρνηση θέλει να αποφύγει.
"Ο επικεφαλής της αποστολής της Κομισιόν στην Αθήνα, βρίσκεται ήδη επί τόπου και ηγείται των «εντατικών διαπραγματεύσεων» με τις ελληνικές αρχές" δήλωσε η Μίνα Αντρέεβα, αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Κομισιόν
Ωστόσο, η επικεφαλής της Αποστολής του ΔΝΤ για την Ελλάδα, Ντέλια Βελκουλέσκου, Βελκουλέσκου ανέβαλε το ταξίδι της για αύριο Πέμπτη, για λόγους που δεν διευκρινίζονται.
Ήδη από εχθές άρχισαν από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους οι διαπραγματεύσεις σε διάφορες ομάδες εργασίας σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, με στόχο αμφότερων να ολοκληρωθεί η συμφωνία όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Σύμφωνα με την Αντρέεβα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι ικανοποιημένη από την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων.
Όπως ανέφερε κατά την καθιερωμένη ενημέρωση του Τύπου στις Βρυξέλλες, η πορεία των συζητήσεων είναι "θετική και εποικοδομητική" και μπορεί να επιτρέψει την ολοκλήρωσή τους "το γρηγορότερο δυνατό".
Τα τεχνικά κλιμάκια, αυτά αναμένεται να έχουν ολοκληρώσει τις εργασίες τους έως και την Παρασκευή και μόνον σε κάποια ειδική περίπτωση θα υπάρξει «follow up» το Σαββατοκύριακο.
Ο τελικός σκοπός - κυρίως της Αθήνας- είναι να έχουν ολοκληρωθεί οι έλεγχοι και αν υπάρξει συμφωνία έως το Δεκαπενταύγουστο, ώστε στη συνέχεια να ξεκινήσουν οι τεχνικές εργασίες (συγγραφή κειμένων, ψήφιση από Κοινοβούλια, έγκριση από θεσμούς κλπ), προκειμένουν η συμφωνία να ολοκληρωθεί πριν τις 20 Αυγούστου (ημερομηνία αποπληρωμής στην ΕΚΤ «ακούρευτα» ομόλογα ύψους 3,2δις ευρώ).
Σημειώνεται ότι καθ' όλη τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων θα λειτουργούν αρκετές ομάδες εργασίας, που θα αφορούν στα δημοσιονομικά μεγέθη, το συνταξιοδοτικό καθεστώς, τα εργασιακά, τις αγορές προϊόντων (toolkit ΟΟΣΑ), κ.λπ.
Τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών και κυβερνητικοί παράγοντες επαναλαμβάνουν δε ότι τα δημοσιεύματα περί νέων προαπαιτούμενων μέτρων (στα οποία φέρεται να εμμένουν κάποιοι από τους δανειστές) δεν προκύπτουν ούτε από τη συμφωνία της Συνόδου Κορυφής της 12ης Ιουλίου, ούτε από τις επιστολές του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου προς τον ESM, αλλά ούτε και από τις έως σήμερα συζητήσεις με τους θεσμούς.