Το δημοσίευμα της “Καθημερινής” σχετικά με το μυστικό Plan B του Γιάννη Βαρουφάκη, επιβεβαιώνει και αρθρογράφος της βρετανικής Τelegraph, περιγράφοντάς το όμως σαν ένα σχέδιο για την εξασφάλιση έκτακτης ρευστότητας εάν η ΕΚΤ προχωρούσε σε διακοπή του ELA κι όχι σαν σχέδιο επιστροφής στη δραχμή.
“Ο Γιάννης Βαρουφάκης, ο πρώην υπουργός Οικονομικών, δήλωσε σε μια ομάδα επενδυτών στο Λονδίνο ότι μια 5μελής ομάδα υπό τον έλεγχό του, εργάζονταν για μήνες πάνω σε ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης προκειμένου να δημιουργήσουν ρευστότητα εάν η ΕΚΤ έκοβε την έκτακτη χρηματοδότηση για το ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα, κάτι που πράγματι έκανε, αφότου οι διαπραγματεύσεις διακόπηκαν και ο ΣΥΡΙΖΑ προκήρυξε δημοψήφισμα”, σημειώνει ο δημοσιογράφος Ambrose Evans-Pritchard.
“Το τηλεφώνημα έλαβε χώρα μια βδομάδα αφότου παραιτήθηκε από υπουργός Οικονομικών”, σημειώνει και κατόπιν παραθέτει τη δήλωση του κ. Βαρουφάκη:
“Ο πρωθυπουργός, πριν κερδίσουμε τις εκλογές του Ιανουαρίου, μου είχε δώσει το “πράσινο φως” να καταστρώσω ένα Plan B. Κι εγώ συγκέντρωσα μια πολύ ικανή ομάδα, μια μικρή ομάδα όπως θα έπρεπε επειδή θα έπρεπε να κρατηθεί τελείως κρυφή για προφανείς λόγους”, είπε.
Ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε στην Telegraph ότι αν και τα όσα φέρεται να έχει κάνει, είναι ακριβή, ορισμένα δημοσιεύματα στα ελληνικά ΜΜΕ έχουν διαστρεβλωθεί, ώστε να φαίνεται ότι συνωμοτούσε για μια επιστροφή στην δραχμή από την αρχή. “Θέλουν να με παρουσιάσουν σαν κακοποιό και να με κατηγορήσουν σαν προδότη. Είναι όλα μέρος μιας προσπάθειας να απαξιώσουν τους πρώτους πέντε μήνες αυτής της κυβέρνησης και να τους πετάξουν στον κάλαθο των αχρήστων της ιστορίας. Αυτό διαστρεβλώνει εξ ολοκλήρου τον σκοπό μου για παράλληλη ρευστότητα. Ήμουν πάντα κατά της διάλυσης του ευρώ, γιατί ποτέ δεν ξέρεις ποιες σκοτεινές δυνάμεις θα μπορούσαν να απελευθερωθούν στην Ευρώπη”, δήλωσε.
“Με το πάτημα ενός κουμπιού θα μας επιτρεπόταν να διανείμουμε pin σε κάθε κάτοχο ΑΦΜ, δηλαδή σε κάθε φορολογούμενο (...) Αυτό θα δημιουργούσε ένα παράλληλο τραπεζικό σύστημα, δίνοντάς μας λίγο αέρα να αναπνεύσουμε, ενώ οι τράπεζες θα ήταν κλειστές... Αυτό το σχέδιο αναπτύχθηκε πολύ καλά και θα έκανε μεγάλη διαφορά, επειδή πολύ γρήγορα θα μπορούσαμε να το επεκτείνουμε, χρησιμοποιώντας εφαρμογές σε smartphones (apps) και θα μπορούσε να εξελιχθεί σε ένα παράλληλο σύστημα σε λειτουργία, το οποίο θα ήταν μεν προσδιορισμένο σε ευρώ, αλλά εν μια νυκτί θα μπορούσε να μετατραπεί και σε μια νέα δραχμή”, υπογραμμίζει ο κ. Βαρουφάκης.