Για να καταπολεμήσουμε τη λιτότητα χρειαζόμαστε επενδύσεις

Αποφάσεις αρμόδιων υπηρεσιών, ακόμα και για απλά θέματα, που εκδίδονται έως και τρία χρόνια μετά την κατάθεση της αίτησης…

Αλλαγή ενός σημείου στο καταστατικό μιας εταιρείας, που απαιτεί έξι μήνες για να ολοκληρωθεί ως διαδικασία…

Καταχώριση προϊόντων από πολυεθνικές -και όχι μόνο-, που λαμβάνει χώρα με χαρακτηριστική καθυστέρηση σε σχέση με άλλες χώρες…

Περιβαλλοντικές μελέτες, οι οποίες καθυστερούν χαρακτηριστικά μέχρι να συνταχθούν…

Πρόκειται για παθογένειες στο ελληνικό επενδυτικό περιβάλλον, που δημιουργούν χρονοβόρες και δαιδαλώδεις διαδικασίες, οι οποίες -με τη σειρά τους- κοστίζουν τόσο άμεσα, σε έξοδα της καθημερινότητας στη λειτουργία μιας επιχείρησης -μικρή ή μεγάλη-, όσο και έμμεσα, σε χαμένες εργατοώρες.

Κοστίζουν, βέβαια, και στο κράτος, το οποίο το ίδιο συντηρεί αυτό το τέρας της γραφειοκρατίας : οι διαδικασίες δεν προχωρούν, οι επενδύσεις δεν έρχονται, θέσεις εργασίας δε δημιουργούνται, εισόδημα δεν παράγεται, φόροι δεν προκύπτουν για να εισπραχθούν από το Δημόσιο.

Σε αυτή την πολύ δύσκολη συγκυρία για τη χώρα, όπου το βασικό ζητούμενο είναι να εφαρμοστούν οι συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις και να τρέξει η οικονομία, όλα αυτά, που περιγράψαμε πιο πάνω, πρέπει να ρυθμιστούν και να αντιμετωπιστούν.

Τάχιστα.

Ώστε να δώσουμε στους ξένους το σήμα ότι επανεκκινούμε άμεσα την οικονομία (στο βαθμό, που περνάει από το χέρι μας).

Ότι υπάρχει το έδαφος να επενδύσουν, με ταχύτατες διαδικασίες και -κατά συνέπεια- χαμηλότερο κόστος.

Ότι έχουν να αντιμετωπίσουν ένα δυτικό κράτος, με σύγχρονες δομές και λειτουργία.

Κάνοντας όλα αυτά, θα μπορέσουμε να λάβουμε και να αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και το πακέτο Γιουνκέρ, που μπορεί να συμβάλει στην άμεση υλοποίηση δημόσιων, αλλά και ιδιωτικών επενδύσεων.

Και, μόνο με αυτό τον τρόπο, παράγοντας εισόδημα και πλούτο, δημιουργώντας θέσεις εργασίας, φέρνοντας έσοδα και στο Δημόσιο, θα μπορέσουμε να αντισταθμίσουμε -στο μέτρο του δυνατού- τη ζημιά, που έχει γίνει, και γίνεται στην οικονομία από τα εισπρακτικά μέτρα μείωσης εισοδημάτων και αύξησης φόρων.