Στο τραπέζι του Eurogroup και η πρόταση-σοκ του Σόιμπλε;

Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ζώνης του ευρώ προσέρχονται σταδιακά στο κτίριο του ευρωπαϊκού συμβουλίου στις Βρυξέλλες για να λάβουν μέρος στη Σύνοδο Κορυφής.

Παράλληλα, ολοκληρώθηκε στις 5 το απόγευμα η σύνοδος των υπουργών Οικονομικών του Eurogroup που ξεκίνησε στις 12 το μεσημέρι, χωρίς να εκδοθεί κοινό ανακοινωθέν.

Όπως δήλωσε ο αρμόδιος για τις οικονομικές υποθέσεις επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί, οι υπουργοί θα πρέπει να καταλήξουν σε συγκεκριμένες αποφάσεις για την Ελλάδα, τις οποίες στη συνέχεια θα κληθούν να επικυρώσουν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων.

Οι σημερινές σύνοδοι δεν αναμένεται να είναι, ωστόσο, οι τελευταίες για το ελληνικό ζήτημα, αφού αύριο θα πραγματοποιηθεί η τακτική συνεδρίαση του συμβουλίου της ζώνης του ευρώ,στις Βρυξέλλες. Ταυτοχρόνως,είναι εξαιρετικά πιθανό να πραγματοποιηθεί νέα υπουργική σύνοδος την ερχόμενη Τετάρτη ή Πέμπτη, η οποία λαμβάνοντας υπόψη τις πρώτες νομοθετικές αποφάσεις της Βουλής των Ελλήνων, που ως τότε μάλλον θα έχουν μεσολαβήσει, θα ανάψει το πράσινο φως τόσο για την οικονομική συνδρομή προς την Ελλάδα τις ερχόμενες εβδομάδες, όσο και για το νέο τριετές πρόγραμμα στήριξης της ελληνικής οικονομίας.

"Θέλουμε η Ελλάδα να κάνει βαθιές μεταρρυθμίσεις όντας μέλος της Ευρωζώνης", δήλωσε σήμερα ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί. Οι συζητήσεις χθες, τόνισε, ήταν μακρές και δύσκολες και σήμερα θα επικεντρωθούμε στις προϋποθέσεις που πρέπει να ικανοποιηθούν, προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για το νέο πρόγραμμα.

Παράλληλα, πληροφορίες που μεταδίδουν ξένα δίκτυα αναφέρουν πως στο κοινό ανακοινωθέν που αναμενόταν να εκδοθεί από το Eurogroup ήταν πιθανό να περιλαμβάνεται με κάποιον τρόπο και η εισήγηση-σοκ του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε που προβλέπει μεταξύ άλλων πενταετή αποχώρηση της Ελλάδας από την Ευρωζώνη και παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας.

Ωστόσο, νεώτερες πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων αναφέρουν πως τελικά δεν θα υπάρξει κοινό ανακοινωθέν, και ο ίδιος ο Γερούν Ντάισελμπλουμ θα ενημερώσει τους Ευρωπαίους ηγέτες για τις εξελίξεις προφορικά.