Eurogroup: Διεκόπη μετά από 9 ώρες με πόλεμο Γερμανίας Γαλλίας!

Εννέα ώρες διήρκεσε το κρίσιμο Eurogroup, με μοναδικό θέμα συζήτησης το ελληνικό αίτημα για υπαγωγή σε νέο πρόγραμμα χρηματοδότησης από τον ESM, χωρίς ωστόσο οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης να καταλήξουν σε κάποια συμφωνία.

Οι υπουργοί Οικονομικών θα συνεδριάσουν εκ νέου στις 12 το πρωί της Κυριακής, πριν τη Σύνοδο Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών, η οποία είναι προγραμματισμένη για τις 5 το απόγευμα.

Οι πληροφορίες που διαρρέουν από τη συνεδρίαση του Eurogroup κάνουν λόγο για "πολεμικό" κλίμα μεταξύ Γερμανίας και Γαλλίας, καθώς οι δύο χώρες φαίνονται να έχουν σημαντικές διαφορές στην προσέγγιση του ελληνικού ζητήματος, με τους Γάλλους να εμφανίζονται πιο διαλλακτικοί απέναντι στη χώρα μας, ενώ τους Γερμανούς να τηρούν πιο σκληρή στάση.

Μάλιστα, γύρω από τις δύο μεγάλες ευρωπαϊκές δυνάμεις συσπειρώνονται και οι άλλες χώρες: Το μέρος της Γαλλίας παίρνουν η Ιταλία, η Κύπρος, αλλά και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ αντίθετα με τις θέσεις της Γερμανίας συντάσσονται η Ολλανδία, η Φινλανδία, η Λιθουανία, η Σλοβακία, η Εσθονία και η Σλοβενία.

Η πιο περίπλοκη περίπτωση είναι αυτή της Φινλανδίας, καθώς ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Αλεξάντερ Στουμπ έλαβε σήμερα, κατόπιν απαιτήσεως του κόμματος των Αληθινών Φινλανδών, εντολή από τη Μεγάλη Επιτροπή του φινλανδικού κοινοβουλίου να διαπραγματευθεί μία έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Μάλιστα, οι Αληθινοί Φινλανδοί απειλούν να αποσυρθούν από το κυβερνητικό σχήμα, που προέκυψε από τις εκλογές του περασμένου Μαΐου, σε περίπτωση που η Φινλανδία κληθεί να χορηγήσει νέα δάνεια προς την Ελλάδα.

Πάντως, όπως διευκρινίζεται από αρμόδιες πηγές, μία ενδεχόμενη συμφωνία μπορεί να εγκριθεί και χωρίς τη συναίνεση της Φινλανδίας, βάσει του καταστατικού του ESM, που επιτρέπει την έγκριση ενός προγράμματος με πλειοψηφία των χωρών που παρέχουν το 85% των κεφαλαίων του ESM. Έτσι, δεδομένου ότι η συμμετοχή της Φινλανδίας είναι κάτω από το 1,8% (12,58 δισεκατομμύρια ευρώ), η βαρύτητα της ψήφου της δεν επηρεάζει σημαντικά την έγκριση του νέου δανείου.

Μέσα σε αυτό το κλίμα διχασμού, οι Θεσμοί φέρονται να έχουν ήδη στείλει στην Αθήνα λίστα με επιπλέον μεταρρυθμίσεις που ζητούν να προστεθούν σε αυτές που περιλαμβάνονται στο κείμενο των ελληνικών προτάσεων, χωρίς πάντως να είναι σαφές τι μπορεί να προβλέπουν οι μεταρρυθμίσεις αυτές, καθώς από την ελληνική πλευρά τηρείται σιγή ιχθύος.

Εν τω μεταξύ, αναστάτωση προκάλεσε το δημοσίευμα της Frankfurter Allgemeine, σύμφωνα με το οποίο ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προωθεί μία πρόταση-σοκ, που περιλαμβάνει είτε εκχώρηση και πώληση περιουσιακών στοιχείων της Ελλάδας ύψους 50 δισ. ευρώ, είτε πενταετή αποχώρηση της Ελλάδας από το ευρώ, με παράλληλη χορήγηση ανθρωπιστικής και τεχνικής βοήθειας προς τη χώρα μας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όπως διευκρίνισαν γερμανικοί κύκλοι, τους οποίους επικαλείται η εφημερίδα Der Tagesspiegel, "πρόκειται για έγγραφο εργασίας με σκέψεις για την περίπτωση που πρέπει να τεθεί σε ισχύ το Σχέδιο Β και δεν προοριζόταν για τη σημερινή συνεδρίαση". Συνεπώς, επισημαίνεται, ο κ. Σόιμπλε δεν το παρουσίασε στους συναδέλφους του, αλλά το έγγραφο δόθηκε κατά την προετοιμασία του Eurogroup μόνο σε χώρες με παρόμοιες απόψεις.