Από 10 έως 14 δισ. ευρώ είναι οι άμεσες ανάγκες των ελληνικών τραπεζών προκειμένου να μην καταρρεύσουν και να μπορέσουν να ανοίξουν και πάλι μετά την τραπεζική αργία, σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματούχο του ελληνικού τραπεζικού συστήματος που μίλησε στο πρακτορείο Reuters. Ο αξιωματούχος δεν κατονομάζεται. Να σημειωθεί πως τα κεφάλαια αυτά είναι αναγκαία για να κρατηθούν οι τράπεζες, όποια συμφωνία και αν συναφθεί μεταξύ της Ελλάδας και των θεσμών.
"Οι ανάγκες εκτιμώνται σε 10 έως 14 δισ. ευρώ σε νέα κεφάλαια. Δεδομένης της βαρύτητας του σοκ που υπέστημεν, οι ρυθμιστικές αρχές θα κεφαλαιοποιήσουν την κατάσταση και την επίδραση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Ένα στρες τεστ το Σεπτέμβριο θα επιτρέψει τα πράγματα να επανέλθουν στην κανονικότητα" δήλωσε ο τραπεζίτης.
Ο αξιωματούχος αναφέρει ότι οι εκροές καταθέσεων από τον περασμένο Δεκέμβριο αγγίζουν τα 34 δισ. ευρώ. Ωστόσο εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι με μια συμφωνία, οι τράπεζες μπορούν να ανοίξουν την ερχόμενη εβδομάδα.
"Η ρευστότητα είναι εξασφαλισμένη με το ημερήσιο όριο ανάληψης στα 60 ευρώ μέχρι το βράδυ της Δευτέρας" σχολίασε ο αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι υπάρχει "μαξιλάρι περίπου 750 εκατομμυρίων ευρώ μέχρι τότε".
Πάντως οι μεγαλύτερες συστημικές τράπεζες της χώρας θα χρειαστούν ανακεφαλαιοποίηση και δεν αναμένεται να επανέλθουν στην πρότερη κατάσταση παρά αρκετούς μήνες μετά, όπως εκτιμά ο τραπεζικός κλάδος.
Σύμφωνα με τους αναλυτές του Reuters, αν δεν αντληθεί ρευστότητα από ιδιωτικά κεφάλαια, οι ελληνικές τράπεζες πιθανόν να καταφύγουν στον DRI, ένα νέο χρηματοδοτικό όργανο, το οποίο μέχρι στιγμής δεν έχει χρησιμοποιηθεί, ένας υποστηρικτικός μηχανισμός στην Ευρωζώνη για την άμεση ανακεφαλαιοποίηση του χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Ο μηχανισμός αυτός πάντως είναι άμεσα συνδεδεμένος με τον ESM και είναι ακόμη άγνωστο τι εχέγγυα και μέτρα θα ζητηθούν προκειμένου να αντλήσουν κεφάλαια οι ελληνικές τράπεζες από αυτόν.