Σόιμπλε: Η Ελλάδα χρειάζεται κούρεμα χρέους, αλλά δε γίνεται!

Μία σιβυλλική δήλωση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προκαλεί... μπέρδεμα εδώ και λίγη ώρα στο Διαδίκτυο για το τι ακριβώς θέλει να πει ο “σκληρός” ΥΠΟΙΚ του Βερολίνου.

Μιλώντας σε συνέδριο της Bundesbank στη Φρανκφούρτη, ο Σόιμπλε αναγνώρισε πως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει δίκιο όταν υποστηρίζει πως το ελληνικό χρέος δεν μπορεί να γίνει βιώσιμο χωρίς “κούρεμα”. Ωστόσο, παράλληλα σημείωσε πως ένα “κούρεμα” χρέους δεν είναι εφικτό, γιατί θα παραβίαζε τους κανόνες της Ευρωζώνης!

Με άλλα λόγια, ο Σόιμπλε δήλωσε πως η Ελλάδα χρειάζεται κούρεμα χρέους, αλλά δεν πρόκειται να το πάρει...

Αυτή ήταν η μία από τις δύο δηλώσεις του Σόιμπλε από τη Φρανκφούρτη που προκάλεσαν έντονο ενδιαφέρον – η άλλη ήταν μάλλον χιουμοριστική: Όταν ρωτήθηκε για πιθανή παρέμβαση των ΗΠΑ για την Ελλάδα, και σχολίασε πως έχει ήδη προσφέρει στον Αμερικανό ομόλογό του, Τζακ Λιου, μία... ανταλλαγή: Αν οι ΗΠΑ πάρουν την Ελλάδα, να πάρει η Ευρώπη το Πουέρτο Ρίκο (που πρόσφατα χρεοκόπησε)...

Σε ό,τι αφορά τον νέο Έλληνα ομόλογό του, Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι έχει πιο "συμβατική" συμπεριφορά από τον προκάτοχό του και σημείωσε ότι κατά την πρώτη τους συνάντηση τον συμβούλευσε να προχωρήσει με τις μεταρρυθμίσεις.

"Just do it!", δήλωσε ότι του είπε.

Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με τις παραινέσεις Αμερικανών αξιωματούχων να προχωρήσει η Ευρωζώνη σε διαγραφή του ελληνικού χρέους, όπως έγινε με το γερμανικό χρέος το 1953, ο Σόιμπλε υποστήριξε ότι οι δύο περιπτώσεις δεν είναι συγκρίσιμες και χαρακτήρισε την σύγκριση παραπλανητική, καθώς "η κατάσταση τότε δεν αφορούσε την συμμετοχή σε μια νομισματική ένωση".