Το κόστος της αβεβαιότητας των τελευταίων μηνών και ειδικά των τελευταίων εβδομάδων (με τις κλειστές τράπεζες, τα χρήματα να τελειώνουν, τη δόση στο ΔΝΤ που δεν πληρώθηκε κ.ό.κ.) αποτυπώνεται στο... λογαριασμό όπως όλα δείχνουν. Και πλέον η κυβέρνηση ετοιμάζεται να καταθέσει πρόταση προς τους δανειστές που θα περιλαμβάνει μέτρα που θα ανέρχονται σε 12 δισ. ευρώ, σε βάθος διετίας. (Δείτε στο συνημμένο αρχείο την πλήρη πρόταση στα ελληνικά)
Σύμφωνα με την Καθημερινή, το επιτελείο της ελληνικής πλευράς συνδράμουν Γάλλοι εμπειρογνώμονες με επικεφαλής τον εκπρόσωπο της Γαλλίας στο Εuroworking Group, Μπρούνο Μπεζάρ.
Η κυβέρνηση θα πρέπει να επικεντρωθεί εκ νέου σε θέματα - αγκάθια που οδήγησαν στην κατάρρευση των προηγούμενων διαπραγματεύσεων όπως:
Τα δημοσιονομικά: αντί πρόβλεψης για ανάπτυξη 0,5% το 2015, πλέον γίνονται εκτιμήσεις για ύφεση της τάξης του 3% (αν δεν ομαλοποιηθεί άμεσα η κατάσταση στο τραπεζικό σύστημα, μπορεί και μεγαλύτερη). Αυτή η εξέλιξη οδηγεί στην ανάγκη λήψης περισσότερων μέτρων για να επιτευχθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος φέτος ύψους 1% του ΑΕΠ, 2% του ΑΕΠ το 2016, 3% του ΑΕΠ το 2017 και 3,5% του ΑΕΠ το 2018.
Αυτό σημαίνει ότι τα μέτρα που θα παρουσιάσει η Ελλάδα για του χρόνου θα πρέπει να αυξηθούν κατά 2 δισ. ευρώ.
Πιθανό είναι ακόμη ότι η Ελλάδα θα πρέπει να υποχωρήσει στην απαίτηση των δανειστών για κατάργηση της έκπτωσης του ΦΠΑ στα νησιά κατά 30%.
Ακόμη ίσως υπάρξει υποχώρηση και στο θέμα της φορολόγησης των αγροτών με νέο συντελεστή στο 26%.
Άμεση εφαρμογή θα υπάρξει και στο ασφαλιστικό, στην αύξηση των ορίων ηλικίας και την κατάργηση του ΕΚΑΣ μέχρι το 2019. Αναδρομικά πιθανόν θα ισχύσει αύξηση των εισφορών για την υγεία από 4% σε 6% για την κύρια σύνταξη. Εγκαταλείπεται και η πρόταση για αύξηση των εργοδοτικών εισφορών.