Ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 11 το βράδυ, περίπου τρεισήμισι ώρες μετά την έναρξή της, η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής των ηγετών της Ευρωζώνης στις Βρυξέλλες.
Όπως ανακοίνωσε λίγο μετά το τέλος της συνεδρίασης ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, θα πραγματοποιηθεί και νέα Σύνοδος Κορυφής την ερχόμενη Κυριακή, αυτή τη φορά με τη συμμετοχή των ηγετών όλων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μάλιστα, σημείωσε πως αυτή ίσως και να είναι η τελευταία σύνοδος για την Ελλάδα, ενώ δήλωσε αισιόδοξος ότι θα υπάρξει συμφωνία.
Στη Σύνοδο Κορυφής, όπως ανακοίνωσε η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, συζητήθηκε η κατάρτιση ενός πολυετούς, όπως ανέφερε, προγράμματος, ενώ ξεκαθάρισε πως μιλάμε για ένα εντελώς νέο πρόγραμμα, αφού το προηγούμενο πρόγραμμα έληξε στις 30 Ιουνίου.
Η Μέρκελ τόνισε ότι η κατάσταση στην Ελλάδα έχει δυσκολέψει πολύ, και κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να υποβάλει μέχρι την Πέμπτη λεπτομερέστατες προτάσεις, προκειμένου να τις παρουσιάσει στο γερμανικό κοινοβούλιο η κυβέρνηση της χώρας και να πάρει από τη Βουλή εντολή διαπραγμάτευσης για ένα νέο πρόγραμμα.
Αναφορικά με το δημοψήφισμα και το αποτέλεσμά του, σχολίασε πως μπορεί αυτό να ενίσχυσε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στην Ελλάδα, όμως αυτό δε σημαίνει ότι οι απαιτήσεις των άλλων 18 χωρών-μελών της Ευρωζώνης έχουν περιοριστεί.
Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ κάλεσε εξάλλου την κυβέρνηση να παρουσιάσει ολοκληρωμένες και συνεκτικές προτάσεις, και την Κυριακή θα καταστεί σαφές προς ποια λύσει θα κατευθυνθούμε, διευκρινίζοντας πως δεν αποκλείει κανένα σενάριο.
Κατηγόρησε ακόμα την κυβέρνηση ότι δεν ήταν έτοιμη για μία συμφωνία απόψε, παρά το γεγονός ότι της είχε διαμηνυθεί πως θα ήταν εφικτό να έχουμε συμφωνία κατά τη σημερινή συνεδρίαση.
Ερωτηθείς σχετικά, ο πρόεδρος της Κομισιόν αποκάλυψε ότι έχει μελετηθεί λεπτομερών το σενάριο μίας εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, αν και υπογράμμισε πως ο ίδιος δεν θα επιθυμούσε κάτι τέτοιο.
Ο Φρανσουά Ολάντ στις δηλώσεις του παρουσίασε αναλυτικότερα το χρονοδιάγραμμα που συμφωνήθηκε να ακολουθηθεί τις επόμενες μέρες, προκειμένου να υπάρξει μία συμφωνία: Η Ελλάδα θα υποβάλει την Τετάρτη τις προτάσεις της, την Πέμπτη θα τις προσδιορίσει σε ένα μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, επί του οποίου θα αποφανθεί το Eurogroup σε έκτακτη συνεδρίαση το Σάββατο, και κατόπιν την Κυριακή θα αποφασίσουν σχετικά οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο Ολάντ σημείωσε πως μία συμφωνία είναι ακόμα εφικτή, όμως για να επιτευχθεί θα πρέπει να μη χαθεί χρόνος και να υπάρξει λήψη αποφάσεων και ανάληψη ευθύνης. Ο ίδιος προέταξε άλλωστε τρία στοιχεία που είναι πλέον απαραίτητα: Υπευθυνότητα από όλες τις χώρες, αλληλεγγύη και ταχύτητα.
Τέλος, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι η διαδικασία θα είναι ταχύτατη και ξεκινά ήδη από τις επόμενες ώρες, ώστε να έχουμε καταλήξει σε συμφωνία το αργότερο στο τέλος της εβδομάδας, μία συμφωνία που όπως είπε θα δίνει προοπτική εξόδου της χώρας από την κρίση.
Δήλωσε επίσης χαρούμενος που συνειδητοποίησε, μέσα από τις τοποθετήσεις των συναδέλφων του, ότι εδώ δε μιλάμε για ένα ελληνικό αποκλειστικά πρόβλημα, αλλά για ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα.