Αμετάβλητη διατήρησε τη ρευστότητα που χορηγεί προς τις ελληνικές τράπεζες η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, μετά από τη σημερινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της.
Ειδικότερα, το ανώτατο όριο του ELA για τις ελληνικές τράπεζες παραμένει σταθερό στα 88,6 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι η Ελλάδα είχε αιτηθεί αύξηση της ρευστότητας, λόγω της ασφυκτικής κατάστασης που επικρατεί στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.
Ωστόσο, τα ακόμα χειρότερα νέα για τις ελληνικές τράπεζες είναι ότι η ΕΚΤ αποφάσισε επιπλέον να προχωρήσει σε περαιτέρω “κούρεμα” των εγγυήσεων (collaterals) των ελληνικών τραπεζών, μια κίνηση που εμμέσως αποτελεί περιορισμό της ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες.
Δεν έχει γίνει μέχρι στιγμής γνωστό το ποσοστό κατά το οποίο “κουρεύονται” τα collaterals των ελληνικών τραπεζών και οι πιθανές συνέπειες για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας:
"Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αποφάσισε σήμερα να διατηρήσει την παροχή επείγουσας παροχής ρευστότητας (ELA) στις ελληνικές τράπεζες στο επίπεδο της 26ης Ιουνίου 2015.
Ο ELA μπορεί να παρέχεται μόνο έναντι επαρκών εγγυήσεων.
Η οικονομική κατάσταση της Ελλάδος έχει επιπτώσεις στις ελληνικές τράπεζες, δεδομένου ότι οι εξασφαλίσεις που χρησιμοποιούν στο ELA βασίζεται σε σημαντικό βαθμό σε κρατικά ομόλογα.
Στο πλαίσιο αυτό, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε σήμερα να προσαρμόσει τις περικοπές στις εξασφαλίσεις (κούρεμα των collaterals) που είναι αποδεκτές από την Τράπεζα της Ελλάδος για τον ELA.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ παρακολουθεί στενά την κατάσταση στις χρηματοπιστωτικές αγορές και τις πιθανές επιπτώσεις για την κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής και για την ισορροπία των κινδύνων για τη σταθερότητα των τιμών στη ζώνη του ευρώ. Το Διοικητικό Συμβούλιο είναι αποφασισμένο να χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα μέσα στο πλαίσιο της εντολής που έχει λάβει".
Σημειώνεται ότι η ΕΚΤ δεν διευκρινίζει από πότε θα ισχύσει το νέο αυστηρότερο καθεστώς που απεφάσισε σήμερα. Επομένως δεν μπορεί να προσδιοριστεί το πότε θα αρχίσει να υπάρξει μεγαλύτερη πίεση στη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών.