Μια ψήφος ‘όχι’ στο δημοψήφισμα της Κυριακής δεν θα ενδυναμώσει την διαπραγματευτική θέση της χώρας και θα βάλει την Ελλάδα και την Ευρώπη σε «πολύ δύσκολη» θέση, είπε ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.
Το ερώτημα που θα τεθεί στο δημοψήφισμα σχετίζεται με έγγραφα που δεν έχουν «καμία σχέση» μετά την λήξη του έκτακτου χρηματοδοτικού προγράμματος την Τρίτη, δήλωσε ο Ντάισελμπλουμ σε επιτροπή του ολλανδικού κοινοβουλίου.
Ο Ντάισελμπλουμ, που είναι επίσης υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, είπε ότι η συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων επιθυμεί την παραμονή της χώρας στο ευρώ και ότι το δημοψήφισμα θα δείξει εάν είναι διατεθειμένοι να αποδεχθούν την λιτότητα που απαιτείται για να γίνει αυτό.
Η Ελλάδα πιθανόν "να μην έχει καμία θέση στην ευρωζώνη" εάν ψηφίσει ‘όχι’ στο δημοψήφισμα της Κυριακής για το εάν θα αποδεχθεί τους όρους της συνέχισης της διεθνούς βοήθειας, προειδοποίησε ο επικεφαλής του Eurogroup και τόνισε ότι οι Έλληνες ψηφοφόροι δεν πρέπει να περιμένουν καλύτερους όρους από τους πιστωτές τους ψηφίζοντας ‘όχι’ στο δημοψήφισμα.
Ο Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι ενώ η προσφορά με βάση την οποία καλούνται οι Έλληνες να ψηφίσουν έχει λήξει, το δημοψήφισμα θα δείξει εάν οι Έλληνες είναι προετοιμασμένοι να κάνουν τις επίπονες θυσίες που απαιτούνται για να παραμείνουν εντός της ευρωζώνης.
«Πρέπει να φύγει από το τραπέζι μια ψευδαίσθηση: ότι εάν το αποτέλεσμα είναι αρνητικό, τότε όλα μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο επαναδιαπραγμάτευσης και ότι θα καταλήξει κανείς με ένα ευκολότερο και πιο ελκυστικό πακέτο» είπε ο Ντάισελμπλουμ, που είναι επίσης και υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας.
Χρειάζονται εκτεταμένα μέτρα λιτότητας για να επιστρέψει σε τροχιά η ελληνική οικονομία, είπε.
«Εάν ο κόσμος πει ότι δεν το θέλουν αυτό, όχι μόνο δεν υπάρχει καμία βάση για νέο πρόγραμμα, αλλά δεν υπάρχει καμία βάση για την Ελλάδα στην ευρωζώνη».
Ο Ντάισελμπλουμ είπε σε δημοσιογράφους ότι οι χώρες της ευρωζώνης συνεχίζουν να είναι έτοιμες να βοηθήσουν την Ελλάδα στην περίπτωση ενός ‘ναι’ στο δημοψήφισμα.
«Το μέλλον της Ελλάδας είναι στα χέρια του ελληνικού λαού» είπε. «Εάν η έκβαση είναι θετική, τότε υπάρχει φυσικά, στην ευρωπαϊκή πλευρά, η προθυμία να βοηθηθεί η Ελλάδα να βγει από τη στενωπό».