Ανοιχτή επιστολή προς τους Έλληνες ενόψει του δημοψηφίσματος της Κυριακής με τον τίτλο “Μείνετε μαζί μας!” δημοσιεύει η γερμανική εφημερίδα Die Ζeit στην ηλεκτρονική της σελίδα, καλώντας τους να αναλογιστούν ότι την Κυριακή δεν ψηφίζουν μόνο για το δικό τους μέλλον αλλά και για την τύχη πεντακοσίων εκατομμυρίων ανθρώπων στην Ευρώπη.
“Εσείς ψηφίζετε για το πώς θα συνεχίσουμε όλοι μας”, γράφει χαρακτηριστικά ο συντάκτης και τονίζει ότι “κανείς δεν επιτρέπεται να σας υπαγορεύσει τι θα ψηφίσετε”.
Ο αρθρογράφος καλεί μεταξύ άλλων την γερμανική κυβέρνηση, αν η Ελλάδα παραμείνει στο ευρώ, να προχωρήσει σε διαγραφή του χρέους και σε εφαρμογή επενδυτικού προγράμματος.
“Αγαπητοί Έλληνες, καλείστε να στραφείτε εναντίον μιας πολιτικής που μόλις πριν από πέντε μήνες επιλέξατε. Καλείστε να πάρετε το μέρος των πιστωτών αν και στις τελευταίες εκλογές κατακρίνατε με την ψήφο σας την πολιτική τους στάση. Καλείστε να συμφωνήσετε με τους δανειστές σας, αν και πολλοί από σας πιστεύετε πως σας έχουν προδώσει. Όλα αυτά μαζί είναι πάρα πολλά. Κι όμως σ΄αυτά στηρίζεται η ελπίδα μας”, αναφέρει η εφημερίδα και επισημαίνει ότι πριν από τις εκλογές του Ιανουαρίου είχε γράψει ότι μόνο ο Αλέξης Τσίπρας θα μπορούσε να κρατήσει την Ευρώπη ενωμένη, νομιμοποιώντας επιτέλους ως άνθρωπος του λαού την μισητή πολιτική διάσωσης.
“Περίμενα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα φορολογούσε τους πλούσιους Έλληνες και θα χρησιμοποιούσε τις περιουσίες τους για την καταπολέμηση της κρίσης. Όταν όμως ανέλαβε την εξουσία έγινε φανερό πως ο πρωθυπουργός σας δεν ενδιαφερόταν τόσο για δικαιοσύνη όσο για θριαμβολογία. Λιγότερο για ό,τι μας ενώνει περισσότερο για ό,τι μας χωρίζει”, συνεχίζει ο αρθρογράφος και κάνει λόγο για “τεράστια σφάλματα” από την πλευρά της τρόικας, η οποία “παρουσιάστηκε με μια αλαζονεία που έβλαψε τα αιτήματά της”, αλλά και για μια εντύπωση που δημιουργήθηκε στην Γερμανία ότι “ο Αλέξης Τσίπρας και ο Γιάννης Βαρουφάκης προσπάθησαν με ένα χτύπημα να αλλάξουν την πολιτικοοικονομική κατεύθυνση ολόκληρης της Ευρώπης”, ενώ “δεν είχαν ούτε τη δύναμη ούτε τη δημοκρατική νομιμοποίηση για κάτι τέτοιο”.
Η εφημερίδα αναφέρει ακόμη ότι κατά την διάρκεια των διαπραγματεύσεων “κάτι άλλαξε” και πιστώνει στον κ. Τσίπρα ότι η ΕΕ έγινε πιο σοφή, ότι πολλοί πολιτικοί αρχηγοί είναι επιτέλους διατεθειμένοι να αλλάξουν την πολιτική κατά της κρίσης. “Αλλά αυτό το πολιτικό κεφάλαιο δεν μπόρεσε ο ίδιος να το εκμεταλλευθεί. Αντ΄αυτού κατάφερε να εξοργίσει τους άλλους 18 εταίρους της νομισματικής ένωσης και έτσι να βγει από το παιχνίδι”, προσθέτει.
“Πολλοί από εσάς έχετε την εντύπωση ότι εμείς οι Γερμανοί δεν θέλουμε πια να βοηθήσουμε, ότι προτιμούμε να φύγετε από το ευρώ. Κάτι τέτοιο θα πρέπει να σκεφτήκατε όταν ακούσατε τις δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών και κάποιων Γερμανών δημοσιογράφων. Τώρα τελευταία πολλοί Γερμανοί αρχίζουν να αμφιβάλλουν. Στην Γερμανία υπάρχουν επίσης άνθρωποι που δουλεύουν σκληρά κι όμως δεν ξέρουν πώς να τα βγάλουν πέρα. Και πολλοί πίστευαν ότι όλο και περισσότερα χρήματα πήγαιναν στην Ελλάδα χωρίς όμως η κατάσταση του ελληνικού λαού να βελτιωθεί”, συνεχίζει η επιστολή και τονίζει ότι “μέχρι την κλιμάκωση των τελευταίων ημερών δεν υπήρχε πλειοψηφία για το Grexit”.
Ως σημαντικό σφάλμα από την αρχή της κρίσης, ο αρθρογράφος αναδεικνύει το γεγονός ότι η συζήτηση αφορούσε μόνο το ύψος του χρέους και καταλήξαμε στο ερώτημα αν, με μαθηματικούς όρους, είναι πράγματι σωστό να βοηθηθεί περαιτέρω η Ελλάδα. “Ένα ενιαίο νόμισμα είναι όμως κάτι περισσότερο. Είναι η υπό μορφή νομίσματος υπόσχεση ότι θα σταθούμε ο ένας πλάι στον άλλον” και “αν αυτή η υπόσχεση δεν ισχύει πια, τότε αυτό θα καταστρέψει την ήπειρο”, τονίζει ο αρθρογράφος και καλεί την Ελλάδα να κάνει μια συμφωνία με τις κυβερνήσεις των πιστωτών, “πιο άμεση από οποιεσδήποτε εκλογές”.
Ζητά δε και από την Άνγκελα Μέρκελ και τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να αναλάβουν τις ευθύνες τους και, αν η Ελλάδα κρατήσει το ευρώ, να προχωρήσουν σε διαγραφή του χρέους, να εφαρμόσουν επενδυτικό πρόγραμμα και να επιδείξουν υπομονή. “Γι' αυτό δεν είναι μόνο ζωτικής σημασίας, τί θα αποφασίσει την Κυριακή ο ελληνικός λαός. Αλλά επίσης ποιά θα είναι η αντίδραση των Ευρωπαίων, συμπεριλαμβανομένων και των Γερμανών, τη Δευτέρα”, καταλήγει ο αρθρογράφος.