Τι σημαίνει το “όχι” του Eurogroup για τις ελληνικές τράπεζες

Αντιμέτωπη με τον κίνδυνο να βρεθεί εκτός προγράμματος από την 1η Ιουλίου, με δραματικές συνέπειες για τις ελληνικές τράπεζες, βρίσκεται πλέον η χώρα μας, μετά την απόρριψη από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης του ελληνικού αιτήματος για μικρή παράταση του τρέχοντος προγράμματος, προκειμένου να διεξαχθεί ομαλά το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου.

Αν δεν αλλάξει κάτι και το αδιέξοδο στις συζητήσεις μεταξύ Ελλάδας και δανειστών δεν επιλυθεί μέχρι τα μεσάνυχτα της 30ής Ιουνίου, τότε η χώρα μας θα βρεθεί επισήμως εκτός προγράμματος, γεγονός που αναμένεται να αφήσει την Ελλάδα εκτός του μηχανισμού έκτακτης ρευστότητας ELA της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, καθώς η ΕΚΤ έχει διαμηνύσει σε αρκετές περιπτώσεις ότι θα στηρίζει τις ελληνικές τράπεζες, εφόσον η Ελλάδα βρίσκεται σε συμφωνημένο πρόγραμμα.

Σημειώνεται ότι μέσω του ELA παρέχεται σήμερα ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες που αγγίζει τα 90 εκατομμύρια ευρώ.

Το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα συνεδριάσει αύριο, Κυριακή, μέσω τηλεφώνου, για να αποφασίσει για την πορεία που θα ακολουθηθεί, με δεδομένο ότι η Ελλάδα οδεύει προς αθέτηση πληρωμών.

Εξάλλου, εντός της ημέρας αναμένεται να πραγματοποιηθεί συνάντηση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη και του αναπληρωτή υπουργού Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευκλείδη Τσακαλώτου με τον επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, ο οποίος μέχρι σήμερα φαίνεται να μην θέλει να "βάψει τα χέρια του με ελληνικό αίμα".

Σημειώνεται πως ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Ντράγκι μετά τα μεσάνυχτα χθες. Αποκλειστικό θέμα της επικοινωνίας των δυο ανδρών ήταν η συνέχιση της ενίσχυσης των τραπεζών προκειμένου για να κρατηθούν ανοιχτά τα ΑΤΜ για όσο χρειαστεί.

Σύμφωνα με τον Ευ. Τσακαλώτο, ο κ. Ντράγκι έδειξε μεγάλη κατανόηση στην απόφαση για την διεξαγωγή δημοψηφίσματος.